News

Veste bună pentru toți șoferii din România. Ce se va întâmpla cu 30 de zile înainte de data la care expiră permisul de conducere

Șoferii din România primesc o veste excelentă din partea autorităților. Aceasta are legătură cu permisul de conducere pe care îl posedă.
05.07.2024 | 07:31
Veste buna pentru toti soferii din Romania Ce se va intampla cu 30 de zile inainte de data la care expira permisul de conducere
Șoferii din România, anunțați prin SMS sau email cu 30 de zile înainte de data la care le expiră permisul de conducere. Sursa foto: DC News
ADVERTISEMENT

Data de 1 iulie a adus o modificare importantă care îi vizează pe șoferii din România. Ce se va întâmpla cu 30 de zile înainte de data la care expiră permisul de conducere pe care aceștia îl posedă.

Șoferii din România, anunțați prin SMS sau email cu 30 de zile înainte de data la care le expiră permisul de conducere

În prezent, șoferii din țara noastră care circulă pe drumurile publice cu permisul auto expirat riscă să plătească sume importante dacă sunt prinși în trafic. Potrivit Codului Rutier, circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție.

ADVERTISEMENT

Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni. Mai exact, cei care sunt opriți de către agenții rutieri şi au permisul de conducere expirat pot primi o amendă cuprinsă între 990 și 1.320 de lei.

De la 1 iulie 2024, numărul de șoferi din România amendați din cauza permisului de conducere expirat ar trebui să scadă dramatic. Asta pentru că, de la această dată, a intrat în vigoare o măsură menită să-i țină la curent pe cetățeni cu situația actului lor.

ADVERTISEMENT

Astfel, șoferii vor primi SMS și email din partea autorităților pentru a li se aduce la cunoștință că urmează să le expire permisul auto. Serviciul a fost implementat din această lună. El este deja operațional. Conducătorii vor fi informați cu 30 de zile înainte de expirarea perioadei de valabilitate a permisului.

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări anunță că șoferii vor fi anunțati prin SMS și email cu 30 de zile înainte de a expira perioada de valabilitate a permisului de conducere, dar și la o zi după ce acesta a expirat, dacă documentul nu a fost reînnoit.

ADVERTISEMENT

SMS-ul sau email-ul primit de români va conține mai multe informații. E vorba de data expirării, seria permisului și un link cu acces către platforma de programări online disponibilă pe site-ul drpciv.mai.gov.ro. Cetățeanul va avea astfel posibilitatea de a se programa pentru preschimbarea documentului.

Românii vor fi anunțați și când le expiră documente precum pașaportul sau buletinul

Tot din acest an, conform unui proiect de lege, cetățenii români vor primi notificări prin SMS și email atunci când documentele lor, cum ar fi buletinul sau pașaportul se apropie de data expirării.

ADVERTISEMENT

La fel ca în cazul permisului, această notificare va fi trimisă prin SMS sau e-mail. Destinatarul va primi avertismentul cu 90 de zile înainte de data expirării fiecărui document.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a...
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a străpuns urechea dreaptă: "Am auzit un şuierat, împuşcături"
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a...
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a spus Irina despre fostul milionar, ajuns falit și în azil
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca...
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat model. Dieta MINUNE ținută de soția lui Alin Oprea. E foarte UȘOARĂ!
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Care este timpul real de așteptare în vama Giurgiu - Ruse. Cea mai...
Care este timpul real de așteptare în vama Giurgiu - Ruse. Cea mai bună oră pentru românii care trec granița din Bulgaria: „Pe pod am așteptat...”