ADVERTISEMENT
News

Veste bună. Vaccinul anti-Covid, gratuit pentru toți românii. Orban a făcut anunțul oficial

Autor: Adrian Baciu | 18.11.2020 | 22:56
Veste bună. Vaccinul anti-Covid, gratuit pentru toți românii. Orban a făcut anunțul oficial
Veste bună. Vaccinul anti-Covid, gratuit pentru toți românii. Orban a făcut anunțul oficial. Sursa foto: hepta.ro

Într-o perioadă extrem de dificilă, premierul Ludovic Orban a oferit o veste excelentă pentru populație și a anunțat că vaccinul anti-Covid va fi gratuit pentru toți românii. 

ADVERTISEMENT

Mai mult, șeful Executivului a dezvăluit, miercuri seară, că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea sosi în România mult mai devreme decât se preconiza, chiar în decembrie 2020.

Orban a anunțat că primii vaccinați vor fi angajații din sistemul sanitar care luptă cu pandemia, cei în vârstă sau care au și alte boli, precum și angajații din sectoarele strategice ale statului.

Vaccinul anti-Covid va fi gratuit pentru toți românii. Anunțul lui Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la o emisiune televizată, că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea sosi în România chiar în decembrie. Odată ce campania de vaccinare va demara, toată populația va beneficia gratuit de acest tratament.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, de vaccina vor beneficia cei aflați în prima linie a luptei cu pandemia, mai exact medicii, dar și persoanele vulnerabile și cele angajate în zone esențiale.

”Am adoptat un Memorandum pentru înființarea unui comitet care îl va avea ca președinte pe Valeriu Gheorghiță și ca vicepreședinte pe Andrei Baciu, care va coordona amplul program de vaccinare. Am văzut o adresa de la ministrul Sănătății, care încerca o cartografiere care să evidențieze rată de acceptare a vaccinului.

Nu există o prioritate pentru miniștri, secretari de stat, funcționari. Comisia Europeană s-a implicat total, s-a semnat contractul pentru livrarea cantităților de vaccin. Vaccinul a parcurs toate testele și este în curs de autorizare.

ADVERTISEMENT

Este posibil să sosească primele cantități și în decembrie. Pe primul loc sunt cadrele medicale, cei din prima linie, urmează persoanele vulnerabile, cei care lucrează în zone esențiale, servicii de apă, de energie, cele strategice. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este gratuită pentru toate categoriile de populație”, a declarat Ludovic Orban la România TV.

Autoritățile, pregătiri intense pentru primirea vaccinului anti-COVID

Premierul a mai dezvăluit că autoritățile se pregătesc intens pentru graficul de achiziționare și depozitare al vaccinului contra COVID-19 care ar putea ajunge încă din acest an în țară.

ADVERTISEMENT

”Graficul de livrări depinde de capacitatea de producție. Dacă v-as spune ca suntem pregătiți, v-as minți. Ne pregătim. În aproximativ o luna trebuie să achiziționăm capacitățile de stocare la temperatura necesara, trebuie seringi, personal medical, deplasarea, depozitarea regionala.

Este o chestiune de logistica. Achizițiile publice vor fi făcute de autoritățile care sunt în măsură. În ce privește capacitatea de depozitare se vor face prin Institutul Cantacuzino.”, a mai spus Orban pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT