News

Veste excelentă pentru angajaţi şi angajatori: bani mai mulți promiși de Guvern. Decizie de ultimă oră a Cabinetului Orban

28.05.2020 | 14:30
Veste excelenta pentru angajati si angajatori bani mai multi promisi de Guvern Decizie de ultima ora a Cabinetului Orban
ADVERTISEMENT

Guvernul Orban vine cu o veste excelentă pentru angajați şi angajatori. De la 1 iunie, Executivul promite mai mulți bani pentru muncitori și companii, în contextul dificil al pandemiei de coronavirus.

Veste excelentă pentru angajaţi şi angajatori: bani mai mulți promiși de Guvern. Decizie de ultimă oră a Cabinetului Orban

În ședința de Guvern de joi, 28 mai, condus de Ludovic Orban va aproba un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.

ADVERTISEMENT

Conform acestui act normativ, se reglementează, printre altele, acordarea unor măsuri active de sprijin pentru angajaţi şi angajatori. Astfel, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, se asigură plata unei părţi din salariu, reprezentând 45% din salariul de baza brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu.

“Începând cu data de 1 iunie 2020, angajaţii care au beneficiat de prevederile articolului XI alineat (1) din OUG 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Se aprobă modificări şi completări prin Legea 59/2020 şi cărora le sunt menţinute raporturile de muncă ulterior reluării activităţii de către angajatori, beneficiază, pentru o perioada de trei luni, brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020″, se prevede în proiectul de OUG, conform Agerpres.

Angajatorii au obligația de menținere a raporturilor de muncă pentru 6 luni

În acest proiect se mai menţionează faptul că angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de 6 luni după împlinirea termenului de 3 luni.

ADVERTISEMENT

“Prin excepţie de la prevederile articolului 85 alineat (1) din Legea 76/2006 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu norma întreagă, persoane în vârsta de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgenţă decretată sau a stării de alerta instituite, înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceasta categorie, o sumă de 2.500 lei”.

Totodată, se acordă sprijin financiar important și pentru companii. Astfel, din proiect mai reiese faptul că“angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei”.

ADVERTISEMENT

În proiect mai este specificat că angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

ADVERTISEMENT