News

Veste excelentă pentru Laura Codruța Kovesi! Are cale liberă pentru funcția de procuror-șef european! Ce a făcut contracandidatul ei

05.07.2019 | 14:19
Veste excelenta pentru Laura Codruta Kovesi Are cale libera pentru functia de procurorsef european Ce a facut contracandidatul ei

După negocieri intense care au avut loc la Bruxelles, se pare că Laura Codruța Kovesi, fostul procuror-șef DNA, are drum liber spre funcția de procuror-șef al Europei. Asta după ce principalul său contracandidat, Jean-Francois Bonhert, are șanse mari să preia șefia Parchetului Național Financiar francez (PNF), echivalentul DNA din Franța, anunță G4Media care citează presa franceză.

Contracandidatul Laurei Codruța Kovesi renunță pentru „DNA-ul francez”

Astfel, Jean-Francois Bonhert ar urma să îi ia locul actualei șefe al PNF, Eliane Houlette. Parchetului Național Financiar a fost înființat în 2014 ca un instrument de luptă împotriva criminalității financiare din „Hexagon”. În cinci ani de activitate, PNF a avut mai multe reușite spectaculoase, cum ar fi condamnarea lui Claude Gueant, mâna dreaptă a lui Nicolas Sarkozy și a lui Teodorin Obiang, vicepreședinte în Guineea Ecuatorială. De asemenea, Parchetul francez a forțat filiala elvețiană a băncii HSBC la plata unei sume de 300 de milioane de euro, în timp ce au deschis și proces de corupție împotriva fostului președinte Sarkozy.

Le Monde susține că Jean-Francois Bonhert, care în acest moment ocupă funcția de procuror general la Reims, este favorit pentru numirea la conducerea PNF.  Numirea în funcție este făcută prin decret al președintelui Emmanuel Macron, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii din Franța.

Contracandidatul lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef european are șanse mari să fie numit la șefia „DNA-ului francez”
Contracandidatul lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, Jean-Francois Bonhert, are șanse mari să fie numit la șefia „DNA-ului francez”

Laura Codruța Kovesi, favorită să fie numită în funcția de procuror-șef al Europei după negocierile de la Bruxelles

Dacă francezul va fi numit în funcție la conducerea „DNA-ului francez”, atunci Consiliul UE nu ar mai avea niciun motiv să se opună numirii Laurei Codruța Kovesi drept procuror-șef European. Altfel, Consiliul UE a fost cel care s-a opus lui Kovesi în drumul său pentru ocuparea aceste funcții. Asta în contextul în care românca este favorita Parlamentului European. Cele două instituții nu au ajuns la un compromis iar ambii candidați au rămas fermi pe poziții.

Cu toate acestea, ultimele jocuri de culise de la Bruxelles ar putea să o ajute pe Laura Codruța Kovesi. Asta după ce statele din occident și-au asumat cele mai importante funcții, inclusiv cea de președinte al Comisiei Europene, care revine nemțoaicei Ursula von der Leyden. De asemenea, franțuzoaica Christine Lagarde a fost numită șefă a Băncii Centrale Europene, în timp ce președinte al Consiliului European a fost numit Charles Michal. Astfel, funcția de procuror-șef ar urma să revină țărilor est-europene, în speță lui Kovesi, mai ales după ce administrația Macron și-a primit funcția pe care și-o durea prin numirea la Lagarde.