ADVERTISEMENT
News

Veste excelentă pentru milioane de români! Cum ar putea rămâne cu bani mulți în buzunare

Autor: Alexandru Năstase | 18.05.2021 | 17:56
Veste excelentă pentru milioane de români! Cum ar putea rămâne cu bani mulți în buzunare
Milioane de români ar putea rămâne cu bani în buzunare. Sursa foto - colaj Fanatik

Veste excelentă pentru milioane de români! Social democrații au propus un proiect de lege care la finalul lunii i-ar putea lăsa pe mulți cu bani în buzunare. 

ADVERTISEMENT

Concret, discutăm despre peste 3,5 milioane de gospodării, conform datelor Institutului Național pentru Statistică, case pentru care lemnul de foc reprezintă principala sursă de încălzire.

De altfel, în țara noastră, 45,71%, din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel național nu au altă posibilitate de încălzire.

Veste bună pentru milioane de români!

În ceea ce privește mediul rural, numărul locuințelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,773 milioane, ceea ce înseamnă peste 85% din totalul locuințelor.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, multe dintre ele aparțin pensionarilor sau persoanelor cu venituri mici. INS a făcut un calcul și a descoperit că pentru o gospodărie estimată la 70 m.p. locuibili, necesarul de lemn de foc pentru cinci luni de iarnă, este de aproximativ 10-12 metri/steri.

Sursa foto – hepta.ro

De remarcat că un metru ster costă în jurul a 230 lei. De altfel, consumul de lemn de foc este influențat de dimensiunile locuinței, condițiile meteorologice, randamentul instalației de încălzire, precum și de gradul de izolație termică al gospodariei.

Tocmai de aceea, România este nevoită anual să taie serios lemn de foc. Între timp, Consiliul Concurenței a și recomandat extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale astfel incât să se renunțe treptat la încălzirea cu lemne, ceea ce ar conduce și la diminuarea poluării, dar și la economisirea materiilor prime și, implicit, la reducerea tăierilor de masă lemnoasă.

ADVERTISEMENT

Cât lemn se taie în România pentru încălzirea caselor

Conform „Raportului privind investigația sectorială declanșată pe piața primară a lemnului din România”, realizat de Consiliul Concurenței, în România sunt necesare peste 20 milioane tone biomasă anual. Chiar dacă acesta este parțial acoperit și de alte categorii de biomasă decât cea forestieră provenită din păduri, deficitul a devenit în timp unul destul de serios.

Sursa foto – hepta.ro

Volumul anual legal exploatat în România este de 17-18 milioane metri cubi, lemnul de foc fiind considerat un sortiment inferior din punct de vedere al valorificării masei lemnoase. De altfel, conform actelor de punere în valoare, doar 5 milioane metri cubi de lemn de foc rezultă din sortarea masei lemnoase.

ADVERTISEMENT

Totodată, mai există un volum de aproximativ 4-5 milioane mc recoltat direct de proprietari din micile proprietăți cu suprafețe de până în 10 ha.

Cum pot rămâne românii cu bani în buzunare

Social democrații au propus un proiect de lege prin care, spun ei, s-ar alătura și altor țări din Uniunea Europeană. Astfel, având în vedere diferențele semnificative existente între producția de lemn de foc și consumul la nivel
national, se consideră că, în interesul și în beneficiul consumatorului final, adică al oamenilor, pentru dezvoltarea pieței și concurenței pe piața lemnului de foc sunt necesare, concomitent cu măsuri pentru dezvoltarea/diversificarea ofertei, economisirea lemnului de foc, printr-o folosire la un randament superior a
acestei resurse regenerabile.

ADVERTISEMENT

De departe, cea mai importantă dintre ele ar fi adoptarea măsurilor de scădere a prețului către populație prin reducerea TVA de la 19 % la 5 %.

Sursa foto – hepta.ro

Cei care au semnat proiectul au arătat și că la nivelul Uniunii Europene, statisticile EUROSTAT indică faptul că statele membre au cote de TVA mult sub cele stabilite de România, în privința lemnului de foc.

Mai mult de atât, nivelul de trai din aceste țări este unul peste cel din România. De exemplu, salariul minim din țara noastră ajunge la 446 de euro, dar cota de TVA la lemnul de foc este de 19%.

ADVERTISEMENT

În Belgia, salariul minim este de 1593 de euro, dar cota este de 6%. La același nivel este și în Olanda și Portugalia. Germania are TVA de 7%, dar și un salariu minim de 1557 de euro.

Valoarea TVA pentru lemnul de foc returnată prin ANAF

De asemenea, spun inițiatorii, este de dorit emiterea unui act normativ prin care valoarea TVA achitată de populație pentru lemnul de foc achiziționat pentru încălzirea locuinței să fie returnată de stat prin ANAF în baza bonului fiscal și a avizului de însoțire prin care persoana fizică dovedește proveniența lemnului.

Prin aceasta masură, oamenii ar recupera contravaloarea TVA-ului achitat, fie în bani, fie prin compensarea impozitelor pe proprietăți sau autoturism.

Sursa foto – hepta.ro

Totodată, lemnul de foc s-ar vinde la un pret mai mic și ar fi eliminată și concurența neloială ce se produce prin
eludarea achitării TVA, taxe și impozite către bugetul de stat.

„Este de dorit și revizuirea Codului Silvic, pentru a se asigura conformitatea deplină cu dispozițiile actelor legislative ale Uniunii Europene privind natura, consolidarea capacității administrative a Romsilva, în special în ceea ce privește organismele sale de control, precum și transparența în ceea ce privește activitățile forestiere”, au mai spus inițiatorii proiectului. De remarcat că, deocamdată, propunerea legislativă se află în dezbatere în Senat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!