Veste excelentă pentru tinerii fermieri: statul le acordă subvenții generoase! Cum pot accesa banii

Adrian Baciu   
în HotNews
15/09/2020, 13:15
Veste excelentă pentru tinerii fermieri: statul le acordă subvenții generoase! Cum pot accesa banii
Veste excelentă pentru tinerii fermieri: statul le acordă subvenții generoase! Cum pot accesa banii. Sursa foto: hepta.ro

Toamna lui 2020 vine cu vești excelente pentru tinerii fermieri din România. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunță alocarea unor fonduri importante.

Oficialii anunță că începe o nouă sesiune a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), prin care, din 16 septembrie, fermierii pot solicita fonduri.

În prezent, din totalul de 43 de milioane euro alocate pentru finanţare în această sesiune, tinerii fermieri mai au la dispoziţie 38,19 milioane euro

Subvenții generoase din partea statului pentru tinerii fermieri. Se acordă fonduri de 38 de milioane de euro

În cursul zilei de miercuri, 15 septembrie, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunțat că tinerii fermieri pot solicita finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 într-o nouă sesiune, începând din 16 septembrie, timp de o lună.

Conform Agerpres, finanțarea vizează submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR 2020, iar pragul de calitate pentru primirea proiectelor este de 25 de puncte. Totodată, sursa citată mai precizează faptul că, până în prezent, au fost depuse 116 proiecte în valoare de peste 4,8 milioane de euro.

Până în prezent, din suma de 43 de milioane euro alocate pentru finanţare în această sesiune, tinerii fermieri mai au la dispoziţie 38,19 milioane euro, din care 19,9 milioane euro sunt alocaţi tinerilor din diaspora.

Cum se pot accesa banii

Ajutorul acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole (dimensiunea exploataţiei agricole se poate calcula şi prin noua aplicaţie pusă la dispoziţia publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/).

”AFIR încurajează pe toţi cei interesaţi să depună cerere de finanţare să consulte situaţia depunerilor la zi, pentru a evalua corect şansele de a obţine finanţare în contextul posibilităţii depunerii unui număr mare de proiecte cu punctaj similar.

Reamintim faptul că finanţarea se acordă în urma evaluării proiectelor în funcţie de criteriile de selecţie şi criteriile de departajare detaliate în Ghidul Solicitantului. În cazul proiectelor cu acelaşi punctaj, departajarea acestora se face în funcţie de nivelul de calificare în domeniul agricol.

De asemenea, în cazul în care există proiecte cu acelaşi punctaj şi aceleaşi priorităţi, departajarea se va face în ordine descrescătoare a dimensiunii economice a exploataţiei agricole exprimate prin standard output (SO)”, se menționează în comunicat.

Finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe, respectiv: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanţare.

Închide ×