News

Veste importantă de la Guvern. Se vor acorda bani pentru o nouă categorie de români

25.03.2021 | 16:57
Veste importanta de la Guvern Se vor acorda bani pentru o noua categorie de romani
ADVERTISEMENT

Veste importantă de la Guvern pentru mii de români. În ședința Executivului de joi urmează să fie fie aprobat un proiect de lege care va mări numărul de beneficiari care vor putea primi ajutoare pentru încălzire şi va stabili un supliment financiar lunar pentru energie pentru persoanele vulnerabile pe tot parcursul anului.

Actul normativ aflat pe masa Executivului va oferi posibilitatea şi celor cu venituri de până la 810 lei pe persoană din familie şi de 1.445 lei pentru persoanele singure să solicite un ajutor pentru încălzire în sezonul rece.

ADVERTISEMENT

Până la ora actuală, veniturile maxime pe baza cărora putea fi solicitat ajutorul pentru încălzire erau stabilite la 800 lei pentru persoană din familie şi 1.082 lei pentru persoanele singure.

Se vor acorda bani pentru o nouă categorie de români. Legea aflată pe masa Guvernului

Încă din decembrie 2020, Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care, dacă va fi aprobat de Guvern, va lărgi numărul de beneficiari care vor putea primi ajutoare pentru încălzire în sezonul rece.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege lansat în dezbatere publică va oferi posibilitatea şi celor cu venituri de până la 810 lei pe persoană din familie şi de 1.445 lei pentru persoanele singure să solicite un ajutor pentru încălzire în sezonul rece.

În prezent, veniturile maxime pe baza cărora poate fi solicitat ajutorul pentru încălzire sunt stabilite la 800 lei pentru persoană din familie şi 1.082 lei pentru persoanele singure.

ADVERTISEMENT

Potrivit proiectului legislativ, ”Ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau al persoanei singure, prin compensarea procentuală a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puţin de 10%, aplicată asupra valorii de referinţă.

Formula de calcul se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiei şi de 1445 lei în cazul persoanei singure”. notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat este:

  • a) de 250 lei/lună pentru gaze naturale;
  • b) de 500 lei/lună pentru energie electrică;
  • c) de 80 lei/lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Acești bani pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă. În cazul în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în acelaşi spaţiu locativ, ajutorul pentru încălzire se acordă în numele titularului contractului/convenţiei individuale încheiat cu furnizorul.

Care este suplimentul pentru energie

Cei care au venituri lunare mai mici de 810 lei/persoană din familie sau 1.445 lei/persoană singură ar putea beneficia lunar de un supliment pentru energie calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, dar nu mai mult decât valoarea consumului facturat, în cuantum de:

  • a) 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
  • b) 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  • c) 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
  • d) 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Acest ajutor se acordă lunar, pe tot parcursul anului şi se plătește direct furnizorului, cu excepţia suplimentului pentru combustibili solizi sau petrolieri care se plăteşte direct titularului.

Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinţei sau separat. În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 50 lei/lună.

ADVERTISEMENT