News

Veste importantă pentru părinți. Au fost aprobate metodologia și calendarul de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021-2022

13.03.2021 | 09:39
Veste importanta pentru parinti Au fost aprobate metodologia si calendarul de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 20212022
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a emis oficial Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021-2022.

Conform calendarului afișat, înscrierile pentru acest an școlar vor începe în 17 martie 2021 și se vor desfășura în două etape.

ADVERTISEMENT

Așadar, fiecare unitate de învățământ și inspectoratul școlar vor afișa circumscripțiile școlare, planul de școlarizare propus și numărul de clase pregătitoare, după calendarul oficial.

Etapele de înscriere a copiilor la școală în România

Va urma perioada 29 martie – 28 aprilie 2021, când părinții/tutorii legali instituiți/reprezentanții legali vor completa și depune/transmite cererile-tip de înscriere. Acestea vor fi transmise online sau depuse la unitatea de învățământ la care aceștia solicită înscrierea copiilor.

ADVERTISEMENT

Pentru înscrierea în învățământul primar vor avea loc două etape, după cum urmează:

Prima etapă în perioada 10-20 mai, se va desfășura astfel: în 10-11 mai Comisia națională va procesa cererile tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție.

În 11-18 mai 2021 cererile vor fi procesate la nivelul unităților de învățământ, cu mențiunea că e vorba de cererile prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

ADVERTISEMENT

Potrivit Digi 24, pe 20 mai 2021 va fi afișat în școli și pe site-ul inspectoratului școlar lista candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă va cuprinde perioada 21 mai – 4 iunie 2021, și se va desfășura astfel:

În 21 mai 2021, va fi comunicată procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar, prin afișare în școli și pe site-ul inspectoratului.

ADVERTISEMENT

În perioada 24 mai – 31 mai 2021 vor fi depuse cererile tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost curpinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

În 4 iunie 2021 vor fi afișate la fiecare unitate de învățământ listele finale pentru clasele pregătitoare.

În final, în perioada 1 septembrie – 10 septembrie 2021 va avea loc centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/tutorilor ai copiilor care nu au fost deocamdată înscriși la nicio unitate de învățământ.

ADVERTISEMENT