News

Veste importantă pentru românii care stau la bloc. Guvernul a dat o ordonanță mult aşteptată

Guvernul României a dar recent o veste importantă românilor care stau la bloc: a adoptat un proiect de ordonanță ce permite reluarea lucrărilor de izolare a blocurilor în cadrul noului program.
25.08.2022 | 07:08
Veste importanta pentru romanii care stau la bloc Guvernul a dat o ordonanta mult asteptata
Vești bune pentru românii care stau la bloc. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Astfel, conform avocatnet.ro, românii care stau la bloc nu trebuie să se mai teamă din cauza faptului că imobilul în care locuiesc nu va fi reabilitat termic.

Românii care stau la bloc vor beneficia de noul program

Toate blocurile care nu au fost incluse în programul dintre anii 2019-2021 vor fi incluse în programul 2022-2024. Este vorba despre programul național multianual privind creșterea performanței energetice.

ADVERTISEMENT

Așa cum a informat sursa citată, datorită acestui proiect de ordonanță de OG vor fi incluse în noul program și blocurile de pentru care nu au fost încheiate procese-verbale de recepție.

În prim-plan sunt procesele-verbale de recepție încheiate la terminarea lucrărilor până la data intrării în vigoare a proiectului  amintit. Administratorii blocurilor pot solicita mai multe informații la Ministerul Dezvoltării.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei care stau la bloc trebuie să mai știe că tot la Ministerul Dezvoltării vor fi transmise informațiile referitoare la banii de care mai este nevoie pentru finalizarea lucrărilor.

Atenție la termenul pentru depunerea solicitărilor

Asta se va face în maximum 30 de zile de la data aplicării măsurilor din proiect. Dacă solicitările vor fi depuse cu întârziere, după încheierea termenului, autoritățile administrației publice locale vor pierde dreptul de a solicita finanțarea prin programul 2022 – 2024.

ADVERTISEMENT

În același context, este important de subliniat că în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a proiectului, autoritățile administrației publice locale decăzute din drept sunt obligate să finalizeze lucrările de reabilitare termică.

Acestea trebuie să depună la Ministerul Dezvoltării procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și certificatele de performanță energetică ale blocului.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre procesele-verbale inițiale, dar și despre cele încheiate după executarea lucrărilor de intervenție, pentru blocurile din programul 2019 – 2021. Pentru a fi aplicat, proiectul de OG trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial, conform legilor în vigoare.

Altfel, amintim că prin Componenta 5 din PNRR, România beneficiază de fonduri pentru eficientizarea energetică a 4.333 blocuri de locuinţe şi clădiri publice.  Totodată, beneficiază de fonduri și pentru asigurarea siguranţei seismice şi la incendiu pentru același număr de blocuri de locuinţe şi clădiri publice.

ADVERTISEMENT
Tags: