News

Veste importantă pentru toți chiriașii din România. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2023, anunțul ANAF

Toți chiriașii din România trebuie să știe că au noi obligații începând cu 1 ianuarie, conform unui Ordin al ANAF, publicat în Monitorul Oficial.
06.12.2022 | 07:08
Veste importanta pentru toti chiriasii din Romania Ce se intampla de la 1 ianuarie 2023 anuntul ANAF
Contractele de închiriere, înregistrate la ANAF.
ADVERTISEMENT

Mai exact, toate contractele de închiriere vor trebui înregistrate la ANAF de la 1 ianuarie 2023, prin Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022).

Ce se întâmplă cu contractele de închiriere în 2023

Așadar, oamenii mai au mai puțin de o lună de zile pentru a înregistra la ANAF contractele de închiriere. Dacă aceste contracte se află în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea sau modificările ”survenite în timp” se vor efectua în maximum 90 de zile, deci până spre finalul lunii martie 2023.

ADVERTISEMENT

Potrivit Hot News, dacă imobilul închiriat e deținut în comun de mai multe persoane, fiecare coproprietar are obligația să înregistreze contractul de închiriere la organul fiscal competent, documentele fiind acceptate atât în format fizic, cât și electronic.

O altă problemă pe care chiriașii o vor avea vor fi facturile la energie. Din ianuarie acestea se vor dubla dacă oamenii nu stau în chirie în legalitate și nu își declară acest lucru autorităților.

ADVERTISEMENT

”Este un risc pe care considerăm că trebuie să-l asume statul care a dispus o astfel de alocare de beneficiu în funcţie de o declaraţie pe propria răspundere şi probabil în situaţii de genul ăsta se fac verificări pe un eşantion şi tot statul se îndreaptă de împotriva celui care a avut un folos necuvenit dacă datele nu au fost conforme”, a transmis Dana Daraban, reprezentant al Asociației Companiilor de Utilități din Energie.

”Va trebui fiecare, în funcţie şi de moralitatea şi corectitudinea fiecăruia, să declare la care punct de consum doreşte să aibe plafonul, iar la celălalt va plăti maxim 1,3 lei”, a completat și Silvia Văsceanu, reprezentant al Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

ADVERTISEMENT

Totodată, noii Ordonanțe a creșterilor de taxe, venitul impozabil e stabilit la nivelul venitului brut, fiind eliminată cota forfetară de 40%. Impozitul va fi, de asemenea, calculat la nivelul venitului brut. Așadar, nu se va mai plăti 6% impozit ci 10% la suma de pe contracte.

Potrivit consultantului fiscal Cornel Grama, creșterea salariului minim brut la 3000 de lei e o armă cu două tăișuri, care poate afecta grav unii români.

ADVERTISEMENT

”Patronul îl va suna de Revelion și îi va zice: Bă daca vrei să ai salariu net mai mare de la anul trebuie să-ti tai din salariu”, explică consultantul fiscal. Pur și simplu, au scris prost prevederile. Probabil vor fi corectate de cei din Ministerul Finanțelor”, a transmis Grama.

ADVERTISEMENT
Tags: