ADVERTISEMENT
News

Veste proastă de la OMS: „Imunitatea colectivă nu va fi atinsă în 2021”

Autor: Flaviu Popa | 12.01.2021 | 10:21
Veste proastă de la OMS: „Imunitatea colectivă nu va fi atinsă în 2021”
Noul coronavirus nu poate fi învins cu lejeritate. Foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății anunță că imunitatea colectivă nu va fi atinsă în 2021, în ciuda apariției pe piață a vaccinului anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Specialiștii OMS avertizează că singura soluție eficientă împotriva pandemiei, cel puțin în acest moment, e purtarea măștii de protecție.

Soumya Swaminathan, unul dintre cercetătorii de top ai OMS, a avertizat că imunitatea de turmă nu va fi atinsă în acest an, astfel că oamenii trebuie să respecte în continuare regulile de distanțare și protecție.

Imunitatea de turmă nu va fi atinsă în 2021

Dw.com a dezvăluit care ar fi principalele motive pentru care această imunitate de turmă nu va fi atinsă:

ADVERTISEMENT
  • accesul limitat la vaccin în țările aflate în curs de dezvoltare
  • scepticismul față de vaccinare
  • potențialele mutații ale virusului

Mai multe țări, printre care România, SUA, Israel, Regatul Unit, Singapore, Germania și alte state din Uniunea Europeană se află în primele etape ale vaccinării anti-Covid, însă procesul e greoi.

Pentru a atinge imunitatea de turmă e nevoie ca 70% dintre oameni să fie vaccinați, un lucru extrem de greu de realizat.

ADVERTISEMENT

Nu o să atingem niciun nivel de imunitate colectivă în 2021”, a declarat Swaminathan, potrivit Gândul.

„Nu vom reveni prea curând la normalitate. Știm că avem nevoie să ajungem la imunitatea colectivă, în cele mai multe țări, dar nu vom vedea asta în 2021. Ar putea fi unele țări, dar nici acest lucru nu va genera „o normalitate”, mai ales în privința controalelor la graniță”, a declarat și Dale Fischer, președintele Rețelei de Alertă și Răspuns la Epidemii din cadrul OMS.

ADVERTISEMENT

În lume circulă deja mai multe vaccinuri printre care cel de la Pfizer, Moderna, AstraZeneca, dar și vaccinul rusesc Sputnik V sau mai multe vaccinuri produse de China cum ar fi cel de la Sinopharm.

Dacă Israelul și-a propus să vaccineze toată populația până în martie, SUA a vaccinat deja 9 milioane de oameni dintr-un total de 25.4 milioane de doze primite. Germania a reușit să vaccineze 600.000 de oameni, în timp ce România a vaccinat 100.000.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT