News

Veste proastă! Milioane de români nu vor beneficia de compensaţie la facturile de gaze şi electricitate

Foarte puține dintre facturile la gaze și electricitate vor fi compensate. Asociația Energia Inteligentă a explicat care sunt categoriile care vor avea parte de o plafonare a prețurilor.
29.12.2021 | 07:37
Veste proasta Milioane de romani nu vor beneficia de compensatie la facturile de gaze si electricitate
Milioane de români nu vor beneficia de compensaţie la facturile de gaze şi electricitate. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Guvernul a promis că milioane de români se vor bucura de compensație la facturile de gaze și electricitate. În realitate lucrurile stau însă ca de obicei mult mai sumbru.

Într-un comunicat publicat de Asociația Energia Inteligentă sunt explicate foarte clar condițiile în care se vor aplica compensările.

ADVERTISEMENT

Conform acestei analize doar 10% dintre consumatori casnici de gaze se încadrează pentru a primi compensarea în valoare de circa 150 de lei pe lună. Totodată, numai 15% dintre consumatori vor primi 30 de lei pe lună pentru energia electrică.

Facturile la gaze și energie vor veni fără prețuri compensate pentru majoritatea românilor. Cum se aplică plafonarea

Plafonarea taxelor la energie electrică se aplică doar dacă prețurile depăşesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul).

ADVERTISEMENT

„În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 1 leu/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.

Apreciem că în cazul a peste 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 1 leu/kWh”, se arată în comunicatul postat de Asociația Energia Inteligentă.

ADVERTISEMENT

În cazul energiei electrice, compensarea la factură se aplică doar în cazul unui consum de sub 300 kWh/lună, dar nu mai puţin de 30 kWh, situaţie în care se aplică o compensaţie de 0,29 lei/kWh, din preţ cu taxe (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situaţia în care preţul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh.

Astfel, conform Asociației Energia Inteligentă:

  • 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie;
  • 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună;
  • 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la aproximativ 30 lei compensare pe lună”.
ADVERTISEMENT

Cum se aplică compensarea pentru facturile la gaze

Pentru a beneficia de reduceri la factura de gaze,  preţul trebuie să fie mai mare de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul).

″În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.

Apreciem că în cazul a peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 0,37 lei/kWh”, transmite Asociația Energia Inteligentă.

Asociația estimează că doar 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la 150 lei compensare pe lună.

Persoanelor care consumă între 20 și 150 de mc gaze naturale, în noiembrie 2021, li se acordă o compensaţie de 33% din preţul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de gaz), în situaţia în care preţul gazelor naturale fără tarife şi taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh.

Consumatorul nu primeşte nici o compensaţie în situaţia în care preţul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preţ final de cca. 0,208 lei/KkWh), dar consumul este mai mare de 150 mc sau sub 20 mc/lună, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: