News

Veste proastă pentru bugetari. Ministrul Muncii a decis: dispar două sporuri

16.02.2021 | 08:26
Veste proasta pentru bugetari Ministrul Muncii a decis dispar doua sporuri
ADVERTISEMENT

Într-un an 2021 extrem de dificil din punct de vedere economic, ministrul Muncii vine cu o veste proastă pentru bugetari și anunță că două sporuri vor dispărea din pachetul de venituri.

Raluca Turcan dezvăluie că România ar putea avea o nouă lege a salarizării peste un an și că aceasta trebuie să fie una unitară. Totodată, ea spune că unele sporuri, inclusiv cel pentru calculator și cel de confidențialitate, ar trebui eliminate.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește un alt spor ”popular”, cel de antenă, Turcan a spus că ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă: ”Dacă există un nivel de radiații sau expunere la radiații, funcționarii să fie recompensați”, recunoaște ministrul Muncii.

Veste proastă pentru bugetari: dispar două sporuri

Sporurile celor angajați la stat au reprezentant unul dintre subiectele arzătoare la ordinea zilei în România ultimelor zile. Obiectivele declarate ale guvernanților este eliminarea unei părți din aceste încasări suplimentare.

ADVERTISEMENT

În viziunea ministrului Muncii, Raluca Turcan, sporul de calculator și sporul de confidențialitate nu ar trebui să existe. Ea dezvăluie că în următoare perioadă va propune eliminarea lor.

”Realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și merită motivați și, în același timp, bugetari care lucrează în condiții dificile. Aceștia trebuie sprijiniți acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană și, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a spus Turcan, la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

”Nici nu ar trebui să existe (n.r. sporul de calculator), din punctul nostru de vedere, și vom propune eliminarea. Așa cum am propune eliminarea și pentru sporul de confidențialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidențialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecți legea”, a mai spus ministrul Turcan.

Ce spune Turcan de sportul de antenă

Turcan mai spune că sporul de antenă ar putea fi acordat ca sumă fixă, astfel încât, ”dacă există un nivel de radiații sau expunere la radiații, funcționarii să fie recompensați”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, ministrul Muncii recunoaște că nu este ușor să elimini majoritatea sporurilor, dat fiind faptul că mulți bugetari trăiesc cu salariul minim pe economie.

”Ştiu că pentru unii politicieni ar fi foarte interesant să vină la televizor şi să spună tăiem toate sporurile, nu ne mai trebuie, bugetarii dacă s-ar putea să trăiască cu salariul minim pe economie.

Ştiţi că în momentul de faţă, în sistemul bugetar există aproximativ 60.000 care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. În acelaşi timp, în sistemul privat avem aproximativ 1,3 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie”, a mai spus Turcan la postul de știri.

ADVERTISEMENT