ADVERTISEMENT
News

Veste proastă pentru bugetari! Sporurile şi voucherele de vacanţă, eliminate de Guvern

Autor: Flaviu Popa | 08.02.2021 | 14:36
Veste proastă pentru bugetari! Sporurile şi voucherele de vacanţă, eliminate de Guvern
Oamenii rămân fără vouchere de vacanță

Guvernul Cîțu se pregătește să adopte o ordonanță de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar.

ADVERTISEMENT

Conform Digi 24, ordonanța va fi adoptată miercuri, 10 februarie, și e doar primul pas pentru reducerile bugetare anunțate în ultima perioadă de premierul Florin Cîțu.

Printre altele, Cîțu și-a anunțat colegii din conducerea PNL că nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în acest an pentru bugetari.

ADVERTISEMENT

Guvernul Cîțu taie voucherele de vacanță ale bugetarilor

În consecință, în anul 2021 se vor folosi doar voucherele de vacanță acordate în 2019 și 2020 care nu au fost folosite. Dacă bugetul o va permite, din 2022 se va relua acordarea acestora, conform sursei citate.

Renunțarea la aceste vouchere vor reduce cheltuielile bugetare cu 1.2 miliarde de lei. De asemenea, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, în timp ce sporurile pentru expunere la Covid pentru angajații din prefecturi vor fi eliminate.

ADVERTISEMENT

O anumită categorie de bugetari va avea redusă indemnizația de hrană, pentru că există bugetari care primesc indemnizații de hrană egale cu două salarii minime pe economie. Costurile totale pentru aceste indemnizații se ridică la 800 de milioane de lei.

Studenții rămân fără transport gratuit

Cel mai probabil, studenții vor rămâne fără transport gratuit, ca o ultimă măsură de austeritate.

ADVERTISEMENT

Liderii coaliției de guvernare au întârziat cu o săptămână legea bugetului de stat pe 2021, fiind nevoie de negocieri dure pentru a conveni asupra unor măsuri de austeritate care să permită încadrarea unui deficit bugetar de maximum 7.2% din PIB.

Premierul Florin Cîțu e decis să desființeze sporurile din sectorul bugetar și a cerut vehement companiilor de stat planuri de restructurare, amenințând că vor rămâne fără subvenții în caz contrar.

ADVERTISEMENT

Informația a fost confirmată de liderul PNL Ludovic Orban. „Rămân valabile voucherele emise anterior. În 2021 nu se emit noi vouchere pentru că sunt vouchere valabile în continuare în 2021.

Am discutat să se facă o analiză amplă a tuturor tipurilor de sporuri. Există o decizie față de sporul de 30% acordat prefecturilor care nu se va mai plăti”, a explicat Orban.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!