News

Veste proastă pentru Codruța Kovesi, de la Inspecția Judiciară. Ce acuzații i se aduc apropiatei sale, Florentina Mirică

04.05.2019 | 11:07
Veste proasta pentru Codruta Kovesi de la Inspectia Judiciara Ce acuzatii i se aduc apropiatei sale Florentina Mirica

Protejata Laurei Codruța Kovesi are probleme serioase! Inspecţia Judiciară (IJ) a declanşat acţiunea disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică (fost procuror DNA), de la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului supus acţiunii disciplinare.

Ce acuzații i se aduc fostului procuror DNA Mirică Florentina

Măsura a fost luată după ce Mirică a trimis un mail procurorilor din Direcția Națională Anticorpție (DNA) în care  punea la îndoială probitatea şefului secţiei de combatere a corupţiei. Inspectorii de caz au reţinut că procurorul, prin expresiile utilizate în e-mail-ul adresat tuturor procurorilor din DNA cu privire la probitate profesională a şefului Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA şi prin motivele invocate într-o plângerea formulată la instanţă, a încălcat Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

De asemenea, prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 în reţeaua de intranet, a încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA şi codul deontologic al magistraţilor. Procurorului Mirică i se mai reproşează şi că a transferat de pe e-mailul instituţiei pe e-mailul personal o serie de documente, inclusiv documente privind dosarul DIPI2 care permit identificarea unor persoane/situaţii şi dezvăluirea unor date confidenţiale, încălcând astfel atât codul deontologic şi regulamentul de ordine interioară al DNA cât şi ordinul procurorului general privind măsurile de protecţie a documentelor create şi gestionate de parchete şi în care sunt definite astfel de documente şi lucrări.

Fostul procuror DNA, acuzatii serioase aduse pentru activitatea sa la DNA

Cum arată acuzațiile aduse fostului procuror DNA

  • manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu [art. 99 lit. a)];
  • nerespectarea confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a altor informații de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcție, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii [art. 99 lit. j)] ;
  • nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor or deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente [art. 99 lit. m)].

Inspectorii de caz au reţinut că procurorul:

1. [art. 99 lit. a)] prin expresiile utilizate într-un e-mail adresat tuturor procurorilor din DNA cu privire la probitate profesională a șefului Secției de combatere a corupției din cadrul DNA și prin motivele invocate într-o plângerea formulată la instanţă, a încălcat următoarele dispoziţii:

2. [art. 99 lit. j)] prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 în rețeaua de intranet, a încălcat următoarele dispoziții:

– art. 81 alin 1 lit. t) din Regulamentul de ordine interioară al DNA;

– art. 4 alin. (1) şi 91 alin. (1) din Legea nr. 303/2004;

– art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004;

– art. 15 alin. (1) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor;

3. [art. 99 lit. m)] a transferat de pe e-mailul instituției pe e-mailul personal o serie de documente, inclusiv documente privind dosarul DIPI2 care permit identificarea unor persoane/situații și dezvăluirea unor date confidențiale, încălcând astfel prevederile:

– art. 15 alin. (2) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor;

– art. 1 – 4 din Ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 81/2016, în care se menţionează măsurile privind protecţia documentelor create şi gestionate de parchete şi în care sunt definite astfel de documente şi lucrări;

– art. 147 din Regulamentul de ordine interioară al DNA.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.