News

Veste proastă pentru pensionari. Cu cât vor creşte, până la urmă, pensiile. Anunţul premierului

01.06.2020 | 23:02
Veste proasta pentru pensionari Cu cat vor creste pana la urma pensiile Anuntul premierului
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a recunoscut în cadrul unui interviu acordat luni, 1 iunie, că Executivul pe care îl conduce nu intenționează să respecte Legea care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie. Asta deși declarase deunăzi că bugetul pentru 2020 cuprinde și o mărire a pensiilor, iar ultimele date economice arată că România are parte de o creștere importantă. Ba mai mult, afirmațiile sale au fost susținute atunci chiar și de ministrul Finanțelor, Florin Câțu.

Orban s-a „sucit”. Nu mai vrea să majoreze punctul de pensie cu 40%

Degeaba mărești pensiile, dacă, după aia, nu poți să le plătești. Facem și noi ca PSD, le mărim, dăm drumul la inflație și vezi că poți să îți cumperi cu banii respectivi ce puteai cumpăra și înainte. Creșterea cu 40% ar fi fost greu de făcut și în condiții normale.

ADVERTISEMENT

E o nucă fierbinte pregătită de PSD, pentru ca în cazul în care vor pierde puterea, să aibă cu ce să revină. Vom crește pensiile, dar cu cât ne vom permite”, a spus prim-ministrul la Digi 24.

PSD pregătește moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului: „Vom avea susținere”

Între timp, liderii Partidului Social Democrat au decis într-o ședință desfășurată la sfârșitul săptămânii să depună o moțiune de cenzură, pe motiv că actualul Guvern refuză să majoreze punctul de pensie cu 40%. „Orice virgulă vor schimba în legea pensiilor publice va fi atacată prin moțiune de cenzură”, a anunțat Olguța Vasilescu.

ADVERTISEMENT

BPN a aprobat depunerea unei moțiuni de cenzură a PSD în momentul în care Guvernul va modifica legea pensiilor publice prin OUG. Nu pot să facă această modificare decât prin OUG iar în momentul în care o vor adopta vom începe strângerea de semnături pentru o moțiune de cenzură.

De unde bani pentru mărirea cu 40%? Guvernul PSD s-a împrumtat cu 17 miliarde de euro în 3 ani iar PNL în 6 luni s-a imprumutat cu 15 miliarde, timp în care nu am văzut să apară o nouă autostradă, nu au crescut veniturile românilor, nu s-au dat bani în plus pentru sanatate.

ADVERTISEMENT

Noi am reușit să scădem datoria publică, iar cei de la PNL au reușit să se împrumute și au dus datoria publică la 39%. Nu pot să vină să spună că nu au bani. „Cum Dumnezeu acum ei nu sunt în stare să găsească bani. Am tot auzit că am fost un guvern iresponsabil când am făcut această lege.

Acum se acordă 7% din PIB, după ce va fi implementată legea se va ajunge la 11,7% din PIB. Iar media europeană este de 13% din PIB. Aș vrea să cerem guvernului Românei să respecte legea.

ADVERTISEMENT

Ei au cerut persoanelor vârstince să respecte legea și să stea în casă. Acum e timpul să o respecte și ei. Nu depunem moțiunea doar așa să ne aflăm în treabă. Ne asigurăm că vom avea susținerea astfel încât acest guvern să cadă. Am decis să avem Parlamentul în sesiune extraordinară in lunile iulie și august”, a mai spus fostul ministru al Muncii.

ADVERTISEMENT