News

Veste proastă pentru pensionari! Legea care prevede creșterea pensiilor, trimisă la reexaminare

04.02.2021 | 14:29
Veste proasta pentru pensionari Legea care prevede cresterea pensiilor trimisa la reexaminare
ADVERTISEMENT

Vine o veste proastă pentru pensionarii din România. Legea care prevede creștrea cu 40% a pensiilor a fost trimisă în Parlament la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis.

„Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020” a fost retrimisă pentru reexaminare în cursul zilei de joi, 4 februarie. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Veste proastă pentru pensionari! Legea care prevede creșterea pensiilor, trimisă la reexaminare

Cererea de examinare precizează că „față de forma adoptată de Guvern, Parlamentul a operat o singură modificare în conținutul normativ al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Astfel, articolul unic din legea supusă reexaminării – cu referire la art. 3 alin. (1) din OUG nr. 136/2020 – prevede: „(1) Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 427.076 mii lei, subvenția de la bugetul de stat majorându-se cu aceeași sumă”.

„Această soluție legislativă viza corelarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 cu bugetul de stat pe anul 2020, ca urmare a intervențiilor legislative adoptate de Parlament prin Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare”, mai specifică respectivul document.

ADVERTISEMENT

Argumentele Administrației Prezidențiale

În plus, documentul mai punctează că „prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 1/2021, Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 a fost parţial declarată neconstituţională. Astfel, prin această decizie, Curtea a reținut că, prin dispozițiile art. I pct. 8 și pct. 9 din legea analizată, s-a creat un vid legislativ, întrucât „abrogarea art. 42 și art. 43 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020, determină o stare de insecuritate juridică, neputându-se determina dacă de la intrarea în vigoare a legii, pe de o parte, se menține modul de calcul al pensiilor prin recurgerea la valoarea unui punct de pensie, punct a cărui valoare nu mai există din punct de vedere normativ, iar, pe de altă parte, care va fi modul de creștere a salariilor personalului didactic”.

Astfel, prin respectiva decizie, Curtea Constituțională punctează că este sarcina Parlamentului infirmarea sau confirmarea valorii punctului de pensie, stabilită prin art. 42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 și a etapizării creșterii drepturilor salariale pentru personalul didactic, stabilită prin art. 43 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020.

ADVERTISEMENT

„În acest context, în care actul normativ ce a generat intervenția legislativă din cuprinsul legii supuse reexaminării a fost declarat neconstituțional, considerăm că este necesară reanalizarea de către Parlament a Legii pentru aprobarea OUG nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 în vederea corelării celor două acte normative. Această corelare este cu atât mai necesară cu cât legea supusă reexaminării reglementează exclusiv măsuri de ordin tehnic, prin care se asigură finanțarea de cheltuieli ale bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii estimate în baza unui nivel deja decis al punctului de pensie, respectiv în baza unui calendar deja aprobat de modificare a acestuia. Or, creșterea sau diminuarea punctului de pensie se va stabili prin Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare, care se află pe agenda Parlamentului în vederea punerii de acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 1/2021”, mai adaugă Administrația Prezidențială.

„Deși, cel puțin la nivel teoretic, estimările privind creditele bugetare și de angajament pot înregistra ajustări, pe parcursul execuției bugetare, în raport de necesarul efectiv de finanțare, lipsa unei fundamentări judicioase a alocărilor contravine obiectivului privind sustenabilitatea finanțelor publice. Mai mult, în contextul actual, nu doar necesitatea sustenabilității finanțelor publice reprezintă o prioritate, ci și continuarea eforturilor naționale de sprijinire a sistemului de sănătate și economiei, pentru a combate în mod eficient pandemia și consecințele sale economice și sociale. De aceea, o stabilire necorespunzătoare a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat va genera noi vulnerabilități fiscale, orice „rezervare” nejustificată a unor sume pentru care nu a fost încă stabilit termenul de referință pentru actualizarea calculelor estimative fiind contrară inclusiv regulii privind cheltuielile bugetare prevăzute la art. 14 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice: nicio cheltuială nu poate fi înscrisă în buget dacă nu există bază legală pentru respectiva cheltuială (în cazul legii de față, baza legală reprezentând-o rezultatul finalizării procedurii parlamentare pentru Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare)”, completează cererea de reexaminare.

ADVERTISEMENT

„În plus, considerăm că, la reanalizarea Legii de aprobare a OUG nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, Parlamentul trebuie să aibă în vedere și faptul că în prezent cele două ordonanțe de urgență ale Guvernului al căror conținut normativ trebuie corelat și-au produs efectele în cadrul exercițiului financiar al anului 2020. În consecință, în anul 2021 nu mai pot fi modificate prevederile bugetare ale anului 2020 și, prin urmare, prevederile supuse reexaminării nu mai pot produce efecte”, se mai arată în document.

Ambele camere ale Parlamentului au adoptat proiectele de lege care prevăd majorarea, susținută de PSD, cu 40% a pensiilor, pe 22 septembrie 2020. Curtea Constituțională a fost sesizată de Guvern cu privire la proiectele de rectificare bugetară la data de 13 octombrie. Judecătorii au respins obiecția Executivuluicu privire la rectificarea bugetului pentru asigurările sociale de stat ale anului 2020 la data de 13 ianuarie.

ADVERTISEMENT