News

Veste proastă pentru pensionari. Legea Pensiilor a picat în Senat. Ce au făcut cei din PSD

19.06.2019 | 13:25
Veste proasta pentru pensionari Legea Pensiilor a picat in Senat Ce au facut cei din PSD

Legea Pensiilor mult așteptată de bătrânii din România a picat în Senatul României din cauza absenteismului. Legea care prevedea majorări pentru cei mai mulți pensionari din țara noastră a fost amânată, iar ministrul Muncii, Marius Budăi, i-a asigurat astăzi după ședința din Parlament că majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie, prevăzută în legea amânată, nu va suferi de pe urma deciziei de azi.

Legea pensiilor, respinsă pentru că nu erau suficienți senatori PSD în sală

Senatorii social-democrați au lipsit astăzi din Parlament și din această cauză nu s-a putut adopta legea pensiilor. Actul normativ a primit doar 65 de voturi pentru și a fost amânată adoptarea sa, căci erau nevoie de minimum 69 de voturi. Există și o problemă cu această lege a pensiilor. La începutul acestei luni, Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională parțial.

Articolele respinse de CCR sunt 25 și 61. Judecătorii Curții consideră neconstituțională prevederea conform căreia se cuvine pensiile de invaliditate tuturor persoanelor care n-au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 și cei care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Ministrul Muncii vrea consens pe Legea pensiilor. Sursa foto: Digi 24

Marius Budăi cheamă opoziția la consultări pentru un consens la legea pensiilor

„Vom dezbate această chestiune. Vom corela articolele su solicitările de la Curtea Constituțională. Fac un apel public către Opoziție dacă vrea să aducă modificări la lege. Nu se amână legea, e o discuția purtată cu Marcel Ciolacu și cu Viorica Dăncilă. Din dorința de a dezbate, avem dezbaterea săptămâna viitoare, în cursul verii și în toamnă. Ne dorim să creăm un consens cu celelalte partide politice. 

Tocmai ieri a picat o moțiune care arată că avem majoritatea să trecem și legea pensiilor. Majorarea de valoare de punct de la 1 septembrie nu va avea de suferit. Este în ordonanța 114, pentru că am prevăzut ce se va întâmpla. Eram conștienți că vom avea piedici. Suntem în grafic și cu legea recalculării pensiilor”, a declarat astăzi Marius Budăi, ministrul Muncii.