News

Veste proastă pentru românii aflați în Turcia. Țara intră în zona roșie. Ce alte state au mai fost incluse pe listă

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, joi, să includă Turcia pe lista statelor aflate în zona roșie, în aceeași categorie fiind incluse SUA și Israel.
12.08.2021 | 19:49
Veste proasta pentru romanii aflati in Turcia Tara intra in zona rosie Ce alte state au mai fost incluse pe lista
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, joi, să includă Turcia pe lista statelor aflate în zona roșie astfel că românii care se întorc din această țară vor trebui să stea în carantină 14 zile dacă nu sunt vaccinați, nu au trecut prin boală sau nu au un test PCR recent.

În anexa la Hotărârea CNSU 59/2021 a fost actualizată lista țărilor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Astfel, în zon roșie au intrat Turcia, Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Israel, Maroc, Puerto Rico, Costa Rica și Sint Maarten. În schimb, Luxemburg, Oman și Zimbabwe au intrat în zona verde.

ADVERTISEMENT

În zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Olanda, Malta, Kuweit și Panama;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Estonia, Lituania, San Marino, Finlanda, Groenlanda, Mexic, Sri Lanka, Liban, Dominica, Bermuda și Saint Lucia”, a transmis CNSU.

Care sunt restricțiile pentru țările din zona roșie

Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

ADVERTISEMENT

a) Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
b) Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3;
c) Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3.

Astfel, românii care se întorc în țară din Turcia, Israel sau Statele Unite în perioada următoare vor trebui să intre în carantină, cu următoarele excepții prevăzute și pentru celelalte țări din zona roșie:

ADVERTISEMENT

a) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;

b) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;

ADVERTISEMENT

c) persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). În situația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea Direcției de Sănătate Publică din județul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;

d) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

e) copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

f)elevii/studenții, cetățeni români sau cetățeni cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare, sau care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori;

h) persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării;

i)persoanele predate autorităților române în baza Acordurilor de Readmisie, returnate în procedură accelerată.

Marea Britanie intră în același regim ca întreaga zonă roșie

În Hotărârea CNSU adoptată joi este prevăzută și abrogarea articolului 9 din HCNSU nr. 43 din 01.07.2021 care prevede excepții de la măsura carantinei pentru persoanele sosite din Marea Britanie, Brazilia, Nepal, Africa de Sud și India.

În cazul acestor țări, până acum, numărul excepțiilor de la carantinare era mai mic din cauza detectării unor variante de virus SARS-CoV-2 cu transmitere mai ridicată. Într-o declarație pentru FANATIK, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că abrogarea articolului nu înseamnă că cei care vin din aceste țări vor fi carantinați, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu.

Prin abrogarea articolului 9, cele cinci țări intră în regimul standard pentru toate țările din zona roșie, cu aceleași excepții de la carantinare. Până acum, excepțiile se aplicau doar pentru categoriile de la literele a, b,c, d și e, menționate mai sus.

ADVERTISEMENT
Tags: