News

Veste proastă pentru șoferi. ASF explică ce se întâmplă cu polițele RCA, din cauza epidemiei de coronavirus

18.04.2020 | 17:00
Veste proasta pentru soferi ASF explica ce se intampla cu politele RCA din cauza epidemiei de coronavirus
ADVERTISEMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară vine cu o veste proastă pentru șoferi și spune că polițele RCA ar putea crește, ca urmare a suspendării unor contracte pe perioada stării de urgență.

Veste proastă pentru șoferi

ASF a anunțat un proiect ce presupune suspendarea contractelor RCA pentru anumite firme afectate de criza de coronavirus, doar că asta presupune și o veste proastă pentru șoferi.

ADVERTISEMENT

Potrivit ASF, care a înaintat Ministerului Transportorilor un proiect de suspendare a contractelor RCA pentru anumite firme, acest lucru va preuspune ca prețul la polițele RCA să crească, din cauza acestei suspendări.

„Totodată, atragem atenţia că această măsură a suspendării contractelor RCA ar putea avea ca efect creşterea primelor de asigurare RCA la nivelul întregii pieţe din România, ca urmare a necesităţii transferării costurilor suspendării contractelor RCA în costurile viitoarelor cotracte încheiate sau ca urmare a necesităţii de suplimentare a costurilor de finanţare a Fondului naţional de protecţie, rezultate din eventuala creştere a despăgubirilor acordate de către BAAR în urma producerii unor evenimente în care ar putea fi implicate vehicule neasigurate sau cu contracte RCA suspendate.”, se arată în proiectul trimis de ASF către Ministerul Transporturilor, conform HotNews.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, recomandarea ASF este ca măsura de suspendare a contractelor RCA să se aplice pentru o perioadă scurtă de timp, adică doar în timpul stării de urgenţă, întrucât, altfel, ar putea urma sancţiuni din partea Comisiei Europene.

Polițele RCA s-ar putea scumpi în viitorul apropiat

„Emiterea şi punerea în aplicare a unei proceduri de suspendare a contractului RCA ar reprezenta încălcare a legislaţiei europene, condiţii în care România ar putea fi supusă de către Comisia Europeană unei noi cauze de infringement”, se mai arată în documentul ASF.

ADVERTISEMENT

După cum spuneam mai sus, ASF a transmis Guvernului un proiect care prevede suspendarea contractelor RCA fără depunerea plăcuţelor de înmatriculare.

potrivit propunerii, cei care vor solicita suspendarea contractului RCA vor trebui să declare pe proprie răspundere că autovehiculul/autovehiculele îndeplineşte/îndeplinesc toate cele 3 condiţii următoare:

ADVERTISEMENT

a) autovehiculul/autovehiculele se află pe teritoriul României;

b) autovehiculul/autovehiculele a/au fost imobilizat/e într-un spaţiu delimitat, în afara domeniului public;

c) autovehiculul/autovehiculele nu a/nu au produs daune începând cu data instituirii stării de urgenţă.

ADVERTISEMENT