ADVERTISEMENT
News

Veste proastă pentru toţi salariaţii! Angajatorii pot schimba anumite prevederi din contract fără acordul salariaților

Autor: Narcis Roșioru | 01.05.2020 | 18:21
Veste proastă pentru toţi salariaţii! Angajatorii pot schimba anumite prevederi din contract fără acordul salariaților
Veste proastă pentru toţi salariaţii! Angajatorii pot schimba anumite prevederi din contract fără acordul salariaților. Sursa foto: Hepta.ro

Specialiștii anunță o veste proastă pentru salariații din România și spun că angajatorii pot schimba anumite prevederi din contract fără să fie nevoie de acordul lor.

ADVERTISEMENT

Angajatorii pot schimba anumite prevederi din contract fără acordul angajaților

Site-ul Avocat.net transmite că, din cauza situației create de pandemia de coronavirus, angajatorii pot schimba anumite prevederi din contractul de muncă fără să fie nevoie de acordul angajaților.

Specialiștii avertizează că în această perioadă multe companii au ajuns în situații dificile, motiv pentru care ar putea adopta diverse măsuri extreme, cum ar fi schimbarea felului muncii angajaților, pentru a le putea cere acestora lucruri care, în mod normal, nu ar intra în fișa postului.

ADVERTISEMENT

Chiar și în astfel de situații, companiile sunt obligate să respecte anumite condiții, mai spun cei de la Avocat.net, chiar și atunci când angajatorii schimbă felul muncii în contracte.

În condiții normale, Codul muncii specifică faptul că schimbarea felului muncii nu se poate face decât cu acordul ambelor părți (angajatorul și salariatul).

ADVERTISEMENT

Cum poate fi modificat unilateral contractul de muncă

Acest lucru se justifică prin faptul că felul muncii este un element esențial al oricărui contract de muncă. Tocmai din acest motiv angajatul trebuie să îl accepte în mod expres, semnând contractul de muncă, dându-și acordul pentru orice schimbare ulterioară.

Specialiștii spun că felul muncii ar putea fi modificat și unilateral (fără semnătura angajatului), în condiții specifice, cum ar fi ivirea unei situații de forță majoră.

ADVERTISEMENT

Codul muncii specifică faptul că o epidemie este considerată ca fiind o situație de forță majoră, însă angajatorii vor trebui să își analizeze situația concretă pentru a vedea cum este afectată mai exact activitatea companiei în această perioadă.

Astfel, pentru ca un angajator să poată justifica măsura schimbării felului muncii unilateral, acesta va trebui să demonstreze că situația actuală, respectiv cazul de forță majoră, îl afectează direct.

ADVERTISEMENT

“Indiferent de temeiul pentru care are loc schimbarea felului muncii – prin acordul părților sau unilateral, din cauza unei situații de forță majoră – este foarte important ca salariatul căruia îi sunt schimbate atribuțiile să îi fie făcută instruirea în privința securității și sănătății în muncă”, transmit cei de la Avocat.net.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!