News

Veste proastă pentru turiști. Taxă de 10 euro pentru a vizita această destinație preferată de foarte mulți români

Consilierul pentru turism al Veneției, Simone Venturini, a dezvăluit recent că în celebrul oraș-lagună al Italiei se va intra din 2023 doar cu plata unei taxe curprinse între trei și 10 euro sau mai mult.
02.07.2022 | 10:25
Veste proasta pentru turisti Taxa de 10 euro pentru a vizita aceasta destinatie preferata de foarte multi romani
Bilet de intrare în Veneția, de la 1 ianuarie 2023. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, turiștii care vor vizita Veneția o vor face în anumite condiții financiare, impuse ca o soluție pentru problema turismului excesiv.

Veneția nu mai vrea turiști de o zi

Conform CNN, Veneția va deveni primul oraș din lume în care se va percepe o taxă de intrare. Noua măsură a fost anunțată vineri, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Simone Venturini s-a referit la taxa de intrare în oraș ca la ”mare revoluție”. El crede că astfel a fost identificată soluția pentru problema turismului excesiv, prezent în orașul-lagună de zeci de ani.

Costul biletului va varia de la trei la 10 euro, dar poate crește în funcție de numărul de vizitatori. Pentru mai multe cereri de intrare va fi perceput un tarif mai mare de 10 euro de persoană.

ADVERTISEMENT

Venturini a mai spus că asta nu înseamnă că ”închide orașul”. Conform autorităților locale, vizitatorii își vor rezerva prezența și așa vor fi reduse ”vârfurile turistice”. ”Veneția este un oraș viu și trebuie să rămână așa”, a spus acesta.

Sistemul complex de rezervare a biletelor și platforma sa online vor fi prezentate în această toamnă. Totuși, există și multe excepții, așa cum a transmis Michele Zuin, consilier pentru buget.

ADVERTISEMENT
Veneția, perla turismului din Italia. Foto: commons.m.wikimedia.org

Cine va scăpa de plata taxei de intrare

Rezidenții și copiii cu vârsta sub șase ani vor fi scutiți de plata taxei de intrare în Veneția. La fel se va întâmpla și pentru persoanele cu handicap. Vor fi scutiți proprietarii de locuințe, dar și cei care vin în oraș din motive de sănătate sau în vizită la rude.

De asemenea, nu vor plăti taxa de intrare cei care vin să asiste la un eveniment sportiv sau cultural. Excepția este valabilă și pentru oaspeții care înnoptează la hotel. Ei vor plăti oricum o taxă de turism prin intermediul hotelului lor.

ADVERTISEMENT

Nu este un sistem pentru a face bani, ci pentru a gestiona fluxurile turistice”, a subliniat Zuin. Veniturile obținute din taxa de intrare vor duce la scăderea taxelor venețienilor, care sunt deja foarte mari din cauza volumului mare de turiști care trebuie să fie cazați.

Taxa de intrare se va aplica în centrul istoric al Veneției și pe următoarele insule: Lido di Venezia, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, S. Andrea, La Certosa, S. Servolo, S. Clemente și Poveglia. Mai trebuie spus că amenzile pentru neplata taxei de intrare vor fi cuprinse între 50 de euro și 300 de euro.

Picnic terminat cu amendă

De altfel, încă din urmă cu trei zile apăruseră primele informații despre taxa de intrare în oraș. La acea vreme, subiectul a fost în prim-plan în contextul în care o familie a fost amendată după ce a organizat un picnic pe o fântână reprezentativă din Veneția.

Familie a întins faţa de masă pe fântână istorică pentru a servi mâncarea adusă de acasă. Gestul acelor turiști reprezintă o alternativă ieftină în comparație cu masa luată la un restaurant din Veneția.

Autorităţile locale dezaprobă acest comportament, care încurajează creșterea numărului de turişti care aglomerează străzile şi pun presiuni asupra infrastructurii oraşului, dar oferă foarte puţin economiei locale. În prim-plan sunt turiştii de o zi.

Autorităţile din Veneţia consideră că în momentul în care peste 40.000 de oameni ajung pentru o zi în oraş pentru a-şi face un selfie pe podul Rialto sau prin piaţa San Marco, ei fac mai mult rău decât bine.

ADVERTISEMENT