News

Veste proastă pentru mulți șoferi. Ministrul Mediului vrea taxe mai mari pentru mașinile second-hand

După o discuție cu primarii, ministrul mediului a decis introducerea unor taxe mai mari pentru mașinile second-hand. Pentru mulți șoferi, vestea este destul de proastă
19.01.2022 | 08:07
Veste proasta pentru multi soferi Ministrul Mediului vrea taxe mai mari pentru masinile secondhand
ADVERTISEMENT

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a dat o veste proastă șoferilor care vor să își achiziționeze mașini second-hand. Acesta vrea să introducă taxe mai mari pentru astfel de vehicule.

Veste proastă pentru mulți șoferi. Ministrul Mediului vrea taxe mai mari pentru mașinile second-hand

În urma discuției avute cu primarii despre reducerea emisiilor de CO2 și felul în care o administrație locală poate fi mai prietenoasă cu mediul, Tanczos Barna a anunțat că se gândește la o majorare a taxelor auto pentru mașinile second-hand.

ADVERTISEMENT

Concluzia întrevederii, care a durat câteva ore, a fost că taxarea autoturismelor second-hand este necesară, pentru a descuraja înmatricularea acestora în România.

Cu acest lucru au fost de acord și primarii. Unii dintre edili chiar au solicitat această măsură.

ADVERTISEMENT

“Am avut o discuţie lungă, de două-trei ore, cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor şi Asociaţia Comunelor, unde cei de la masă au susţinut clar o descurajare a înmatriculării maşinilor second hand în România şi au spus clar: taxare!

Există la nivelul autorităţilor locale o presiune uriaşă la înmatriculări. Era un domn primar la masă şi spunea că vin 40-50 de cereri de înmatriculare de la aceeaşi persoană. Sunt oameni care cu asta se ocupă”, a precizat ministrul mediului.

ADVERTISEMENT

Taxe mai mari pentru mașinile second-hand, rediscutată în 2023

Cu toate că introducerea unor taxe mai mari pentru mașinile second-hand este necesară, potrivit ministrului mediului, deocamdată nu poate fi luată o astfel de măsură.

Tanczos Barna a declarat că este nevoie de șase luni pentru ca o nouă taxă să fie pregătită, conform legii.

ADVERTISEMENT

“Există o posibilitate, dar orice majorare de taxe sau orice taxă nouă trebuie pregătită, conform legii, cu 6 luni înainte, să nu fie cu aplicabilitate de pe o zi pe alta.

Dacă se va ajunge la o astfel de decizie şi, din ce am înţeles de la unii reprezentaţii unor autorităţi locale, vor susţine în interesul localităţilor pe care le conduc, în interesul municipiilor”, a precizat ministrul mediului.

Acesta a mai menționat și faptul că discuția despre majorarea taxelor auto pentru mașinile second-hand ar putea fi reluată de guvernanți în anul 2023.

“UDMR este consecventă în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice și de consolidare a politicilor de mediu. În Guvern lucrăm permanent pentru a crea condițiile unui mediu de viață mai sănătos”, a scris ministrul pe pagina sa oficială de Facebook.

ADVERTISEMENT