News

Veste proastă! Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit. Ce vor să facă autorităţile cu lemnul recuperat

Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbușit. L-a plantat în 1929, la absolvirea liceului. Gorunul era plantat de Arsenie Boca în curtea liceului „Avram Iancu” din Brad.
11.12.2021 | 19:18
Veste proasta Stejarul lui Arsenie Boca sa prabusit Ce vor sa faca autoritatile cu lemnul recuperat
Veste proastă! Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit. Foto: Facebook/Florin Cazacu
ADVERTISEMENT

După aproape un secol, stejarul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului din Brad s-a prăbuşit. Gorunul a rezistat aproape un secol.

Arborele era plantat de Arsenie Boca în curtea liceului „Avram Iancu” din Brad și era un simbol al locului.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în ultimii ani s-a uscat din cauza naturale sau în urma unor infliltraţii provenite de la un rezervor subteran de combustibil, din apropiere.

Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbușit după aproape un secol. Fusese plantat ”ca un simbol al biruinței”

Gorunul s-a prăbuşit vineri, 10 decembrie. Autorităţile din Brad își propun să folosească lemnul recuperat.

ADVERTISEMENT

”Intenţia conducerii liceului, a administraţiei publice locale în colaborare cu biserica şi a unui grup de credincioşi este de a se confecţiona din lemnul recuperat cel puţin doua troite, care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop şi una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul”, a transmis Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Stejarul lui Arsenie Boca a fost plantat în 1929. ”Zian ţinea şi scutura puietul să se taseze pământul”

Foto: Facebook

Preotul Petru Boldor, fost coleg al lui Arsenie Boca la şcoala din Brad, a relatat împrejurările în care arborele a fost plantat în curtea liceului.

ADVERTISEMENT

Trebuie amintit faptul că Arsenie Boca a purtat numele de Zian, înainte de a fi hirotonit. Călugărul s-a născut în satul Vaţa de Sus, Hunedoara, şi a urmat cursurile liceului din Brad.

„Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piaţa oraşului, când promoţia de absolvenţi din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinţei, intrat în tradiţia poporului român. 

ADVERTISEMENT

Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă opreşte: «Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul».  M-am uitat cu ciudă la diriginte şi cu aceeaşi ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului. 

Zian ţinea şi scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropeşte cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore.  Cu toţii atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele , şeful promoţiei de absolvenţi a liceului. 

El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseţii, al înălţimii idealului spiritual şi moral pe care educatorii noştri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalităţi proeminente în slujba patriei şi neamului”, relata preotul Boldor.

ADVERTISEMENT
Tags: