News

Veste surprinzătoare pentru elevi. Când nu vor mai face cursuri în clase, de fapt

05.02.2021 | 08:19
ADVERTISEMENT

Autoritățile vin cu vești surprinzătoare pentru elevi, în contextul redeschiderii școlilor și anunță când nu se vor mai face cursuri în clase în următoarea perioadă, dată fiind pandemia de Covid-19.

Unitățile școlare, dar și grădinițele se deschid de la 8 februarie, cu prezență fizică, însă doar  acolo unde situația epidemiologică o va permite. Întrebarea e ce întâmplă ulterior, dacă un elev sau mai mulți dintr-o clasă se îmbolnăvesc cu noul coronavirus?

ADVERTISEMENT

Ei bine, răspunsul a fost dat de un ordin comun la care lucrează Ministerul Educației și cel al Sănătății. Din document reiese faptul că apariția cazurilor de Covid ar putea da peste cap serios activitatea didactică.

Anunț important pentru elevi. Când nu vor mai face cursuri în clase

Începând de luni, 8 februarie, școlile din România vor funcționa după cele trei scenarii anunțate în repetate rânduri de autorități, în frunte cu șeful statului, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Ulterior, cursurile în clase ar putea fi întrerupte de apariția cazurilor de SARS-CoV-2 în rândul elevilor sau a cadrelor de învățământ. Astfel, la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar, se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, se arată în draftul ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății.

În cazul în care, în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

ADVERTISEMENT

Dacă apar 2 cazuri confirmate de îmbolnăvire într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. Dacă în acea clasă se învață în schimburi, elevii din celelalte clase pot să desfășoare cursuri, după dezinfectarea spațiului.

Ce se întâmplă dacă un profesor e bolnav de Covid-19?

Dacă apare un caz de infectare cu Covid în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP care, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea.

ADVERTISEMENT

În aria învățământului universitar, situația este una diferită. Aici, decizia de suspendare a activităţii didactice după apariția cazurilor se dispune prin hotărâre a senatului universitar, în raport cu numărul de îmbolnăviri şi cu rezultatul anchetei epidemiologice realizate, cu avizul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

ADVERTISEMENT