News

Veste surprinzătoare pentru elevi. Când nu vor mai face cursuri în clase, de fapt

05.02.2021 | 08:19
ADVERTISEMENT

Autoritățile vin cu vești surprinzătoare pentru elevi, în contextul redeschiderii școlilor și anunță când nu se vor mai face cursuri în clase în următoarea perioadă, dată fiind pandemia de Covid-19.

Unitățile școlare, dar și grădinițele se deschid de la 8 februarie, cu prezență fizică, însă doar  acolo unde situația epidemiologică o va permite. Întrebarea e ce întâmplă ulterior, dacă un elev sau mai mulți dintr-o clasă se îmbolnăvesc cu noul coronavirus?

ADVERTISEMENT

Ei bine, răspunsul a fost dat de un ordin comun la care lucrează Ministerul Educației și cel al Sănătății. Din document reiese faptul că apariția cazurilor de Covid ar putea da peste cap serios activitatea didactică.

Anunț important pentru elevi. Când nu vor mai face cursuri în clase

Începând de luni, 8 februarie, școlile din România vor funcționa după cele trei scenarii anunțate în repetate rânduri de autorități, în frunte cu șeful statului, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Ulterior, cursurile în clase ar putea fi întrerupte de apariția cazurilor de SARS-CoV-2 în rândul elevilor sau a cadrelor de învățământ. Astfel, la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar, se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, se arată în draftul ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății.

În cazul în care, în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

ADVERTISEMENT

Dacă apar 2 cazuri confirmate de îmbolnăvire într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. Dacă în acea clasă se învață în schimburi, elevii din celelalte clase pot să desfășoare cursuri, după dezinfectarea spațiului.

Ce se întâmplă dacă un profesor e bolnav de Covid-19?

Dacă apare un caz de infectare cu Covid în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP care, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea.

ADVERTISEMENT

În aria învățământului universitar, situația este una diferită. Aici, decizia de suspendare a activităţii didactice după apariția cazurilor se dispune prin hotărâre a senatului universitar, în raport cu numărul de îmbolnăviri şi cu rezultatul anchetei epidemiologice realizate, cu avizul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”