Sport

Veste teribilă pentru fotbalul ucrainean. Șahtior Donețk și Zorya Luhansk ar putea juca în campionatul Rusiei

Războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina are consecințe și în lumea fotbalului, echipele Șahtior Donețk și Zorya Luhansk urmând să joace în campionatul rus.
17.05.2023 | 14:48
Veste teribila pentru fotbalul ucrainean Sahtior Donetk si Zorya Luhansk ar putea juca in campionatul Rusiei
Războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina are consecințe și în lumea fotbalului, echipele Șahtior Donețk și Zorya Luhansk urmând să joace în campionatul rus. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ciuda conflictului armat din țara vecină, fotbalul a fost reluat în condiții speciale. Mircea Lucescu a vorbit despre fotbalul jucat pe timp de război și despre motivele rămânerii sale la Dinamo Kiev.

Se pregătește integrarea echipelor Șahtior Donețk și Zorya Luhansk în campionatul Rusiei

Doar că veștile proaste pentru sportul din Ucraina nu se opresc aici. Și asta deoarece rușii iau în considerare un proiect de lege privind includerea de noi regiuni în sistemul sportiv al Federației de Fotbal de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Site-ul polonez przegladsportowy.onet.pl, care citează sports.ru, a anunțat că Comisia de cultură și sport din Duma de Stat (n.r. – denumirea camerei inferioare a parlamentului Federației Ruse) urmează să adopte miercuri, 17 mai, acest proiect de lege.

În urma acestei legi, echipele ucrainene de fotbal Șahtior Donețk și Zorya Luhansk vor putea adera la forul de la Moscova și să joace în campionatul Rusiei. Donețk și Luhansk sunt orașe situate în teritoriile ocupate de ruși în urma războiului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Kremlinul vrea să acapareze și echipele din regiunile Zaporoje și Herșon. De asemenea, Rusia dorește să sprijine reprezentanții sporturilor individuale care locuiesc în aceste zone. Aceștia ar urma să primească burse și alte beneficii dacă vor concura sub steagul Rusiei.

Șahtior este liderul campionatului Ucrainei

Stadionul lui Șahtior Donețk, Donbas Arena, a fost distrus în mare parte de bombardamentele care au avut loc în zonă încă din 2014. Din această cauză, jucătorii liderului campionatului Ucrainei au fost nevoiți să se mute mai întâi la Lviv, iar apoi la Kiev.

ADVERTISEMENT

Șahtior și-a jucat meciurile de pe teren propriu din acest sezon al cupelor europene, în Champions League și Europa League, pe stadionul Wojska Polskiego, care aparține formației poloneze Legia Varșovia.

În prezent, cu patru etape înainte de finalul sezonului în campionatul Ucrainei, Șahtior Donețk este lider cu 63 de puncte, două mai mult decât principala urmăritoare, Dnipro-1. Echipa Zorya Luhansk se află pe poziția a treia, cu 58 de puncte, în timp ce Dinamo Kiev este pe patru, cu 50 de puncte.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a avut ocazia de a pleca de la Dinamo Kiev după începerea războiului, mai ales că a avut două oferte de la echipe de tradiție din campionate puternice ale Europei, însă le-a refuzat pe ambele deoarece și-a dorit să rămână și să ajute la reconstrucția fotbalului din Ucraina.

ADVERTISEMENT