Fotbal intern

Veste tristă la Craiova. A murit Margareta Oblemenco, soția fostului mare tunar al Științei, Nelu Oblemenco

03.05.2020 | 12:07
Veste trista la Craiova A murit Margareta Oblemenco sotia fostului mare tunar al Stiintei Nelu Oblemenco
ADVERTISEMENT

Veste tristă la Craiova. Cea care i-a fost soție marelui tunar al Științei, Nelu Oblemenco, al cărui nume îl poartă noul stadion Bănie, a plecat la ceruri la vârsta de 70 de ani.

Margareta a fost voleibalistă la Craiova și soția tunarului Ion Oblemenco

Margareta Lepădatu Oblemenco suferea de mai mult timp de o boală nemiloasă, care până la urmă a și răpus-o. Va fi înmormântată luni la cimitirul Ungureni, acolo unde își află odihna și cel mai mare atacant din istoria Craiovei.

ADVERTISEMENT

Margareta, fostă voleibalistă a Universității Craiova, și Nelu Oblemenco s-au căsătorit în iunie 1969. Cei doi au o fată, Clara Bianca Ana, care este căsătorită cu Adrian Pigulea, și el un fost mare atacant al Științei.

Ion Obemenco nu a avut nici un meci oficial în naționala României

Și astăzi dacă pomenești în Cetatea Băniei sau în întreaga Oltenie numele lui Ioan Oblemenco suporterii alb-albaștri vorbesc cu admirație despre el, unii primind tradiția acestei valori incontestabile de la părinții și bunicii lor.

ADVERTISEMENT

Cu toate că a fost un atacant înnăscut, care marca goluri pe bandă rulantă, cu ambele picioare sau cu capul, rămâne un lucru absolut de neînțeles cum Nelu Oblemenco nu a avut nici măcar o selecție în echipa națională în partide oficiale. Pentru că a fost utilizat totuși pe parcursul unor întâlniri amicale.

A fost de patru ori golgeterul campionatului nostru

„Tricolorii” au efectuat, în 1968, un turneu în America de Sud, Oblemenco a ieșit golgheter, dar la revenirea în țară, selecționerul Angelo Niculescu l-a mai convocat la națională pe Oblemenco doar o dată, apoi l-a uitat definitiv pe tunarul Științei la Craiova!

ADVERTISEMENT

A fost de patru ori golgheterul campionatului intern, în 1967, 1970, 1972 și 1973. A jucat în tricoul Rapidului între 1964 și 1966, după care s-a confundat cu Craiova, unde a stat timp de 11 ani, până în 1977, marcând 167 de goluri în 264 de meciuri. În ultimul an al carierei a evoluat la Dunărea Galați.

A murit la 51 de ani în Maroc

În cariera de antrenor a lui Nelu Oblemenco au figurat, în afara Craiovei (1980-82 și 1992-93), Chimia Râmnicu Vâlcea, FC Olt Scornicești și în 1996 singura experiență în afara țării, în Maroc, la Hassania Agadîr. Acolo avea să își găsească și sfârșitul.

ADVERTISEMENT

Aici, într-un meci amical al Hassaniei cu echipa Sidi Kacem, antrenată de alt român (Alexandru Moldovan ), afectat de greșelile unui arbitru marocan, în penultimul minut al meciului, scor 1-1, se prăbușește pe banca tehnică, iar la spital nu mai poate fi salvat. Era 1 septembrie 1996, iar Oblemenco nu avea decât 51 de ani.

ADVERTISEMENT