News

Veste uriașă pentru Codruța Kovesi, de la Bruxelles! Cale liberă către postul de procuror-șef european – Update

12.07.2019 | 17:11
Veste uriasa pentru Codruta Kovesi de la Bruxelles Cale libera catre postul de procurorsef european  Update

Vești bune pentru Laura Codruța Kovesi. Aflată în cursa pentru conducerea Parchetului European de la Bruxelles, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție pornește din postura de favorit, mai ales după ultimele informații.

Update, ora 19.47: Contactat de reporterii publicației politico.eu, Jean-Francois Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef al Parchetului European (EPPO), a afirmat că nu s-a retras din cursa pentru ocuparea de funcției de procuror-șef european, în ciudat faptului că a preluat conducerea Parchetului Național Financiar din Franța.

Laura Codruța Kovesi, cale liberă spre șefia Parchetului European

Știre inițială: Mai concret, Jean-Francois Bohnert, principalul contracandidat al româncei la șefia Parchetului European este așteptat să își anunțe retragerea din această cursă, odată cu numirea la conducerea Parchetului Național Financiar din Franța, instituție similară celei care își desfășoară activitatea la Bruxelles, scrie rfi.ro.

În aceste condiții, Laura Codruța Kovesi rămâne singurul candidat și are șanse considerabile să obțină poziția pentru care se luptă de luni bune. Procedurile interne ale Consiliului sunt, însă, mult mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Mai exact, serviciul juridic al instituției poate impune statelor membre desemnarea unui nou candidat.

Viorica Dăncilă nu o susține pe Laura Codruța Kovesi. Sursa foto: Mediafax
Viorica Dăncilă nu o susține pe Laura Codruța Kovesi. Sursa foto: Mediafax

Viorica Dăncilă anunță că Guvernul nu susține candidatura Laurei Codruța Kovesi

Chiar dacă Laura Codruța Kovesi se bucură de aprecierea liderilor europeni, nu același lucru putem spune când vine vorba despre scena politică din țara noastră. Prin vocea premierului Viorica Dăncilă, Guvernul României a anunțat că nu o va susține pe fosta șefă DNA pentru ocuparea funcției de procuror șef al Parchetului European.

E foarte bine că doamna Kovesi este aici. E foarte bine că a fost invitată, dar eu am spus şi repet acest lucru. Opinia mea personală e că fiecare trebuie să îşi lămurescă anumite lucruri atunci când candidează pentru o funcţie şi acesta lucru va fi şi în beneficiul domniei sale. Atâta timp cât există aspecte legate de domnia sa, eu personal nu cred că e oportună o susţinere.

Fiecare avem dreptul la opinie, dacă aceste opinii sunt divergente, acest lucru nu este neobişnuit. De fiecare dată am spus că atunci când cineva accede pentru o funcţie nu trebuie să aibă semne de întrebare şi nu mă refer aici doar la doamna Kovesi, ci la oricine ar vrea asta. Ştiţi foarte bine că doamna Kovesi a fost revocată de un ministru care făcea parte din guvernul pe care îl conduc şi susţin ceea ce am susţinut şi atunci” , a declarat Viorica Dăncilă.