Românii care vor să vândă o maşină vor fi scutiţi pe viitor de drumuri interminabile de la o instituţie a statului la alta toate acţiunile şi documentele de tranzacţionare urmând să se desfăşoare exclusiv online, prin intermediul unei platforme adicente site-ului Ministerului de Interne.
Prima etapă a acestei acţiuni presupune ca vânzătorul să obţină certificatul de atestare fiscală sau viza care să certifice faptul că persoana în cauză nu are datorii la bugetul local.
După aceea, cetăţeanul autentificat pe platforma dgpci.mai.gov.ro va putea solicita integral online transcrierea dreptului de propprietate asupra vehiculului, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau radierea din circulaţie a unui vehicul.
“Ulterior, în etapa a doua a acestui proiect, DGPCI intenţionează să implementeze soluţii care să permită şi eliminarea deplasării persoanei care înstrăinează vehiculul la sediul organului fiscal pentru obţinerea certificatului de atestare fiscală, prin efectuarea de interogări automate în evidenţele organelor fiscale locale, cu condiţia ca acestea să fie înrolate în sistemul informatic PATRIMVEN administrat de ANAF”, anunţă cei de la Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări (DGPCI).
“La nivelul instituțiilor implicate au fost dezvoltate soluțiile tehnice necesare pentru operaționalizarea proiectului, urmând a se proceda la integrarea și interconectarea sistemelor informatice, astfel încât platforma să fie pusă la dispoziția publicului larg în cursul acestui an”, dau asigurări cei de la DGPCI.
După ce platforma devine operaţională, întregul proces de vânzare/cumpărare nu ar trebui să dureze mai mult de cinci zile, fără ca vreunul dintre cei implicaţi să se se deplaseze la ghişeu.
Concret, în termen de cinci zile de la data efectuării online a operaţiunilor de tranzacţionare, autoritatea locală competentă de înmatriculare va transmite autorităţilor fiscale locale toate datele care să certifice noul proprietar al vehiculului.
Amintim aici, între altele, pe lângă datele de identificare ale cumpărătorului, datele de identificare și caracteristicile tehnice ale maşinii tranzacţionate, dar şi actele în baza cărora s-a făcut transferul dreptului de proprietate asupra vehiculului.
Pe lângă această facilitate, Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări intenţionează ca în 2025 să facă posibilă livrarea plăcuţelor de înmatriculare la orice adresă din România, prin servicii de curierat, astfel ca românii să nu se mai deplaseze fizic la sediul direcţiilor locale.