News

Vestea care îi sperie pe toți clienții Hidroelectrica. Ce se întâmplă cu producătorul de energie

Veste care poate să-i îngrijoreze pe toți clienții societății Hidroelectrica. Ce se întâmplă la producătorul de energie electrică din hidrocentrale
18.05.2024 | 18:34
Vestea care ii sperie pe toti clientii Hidroelectrica Ce se intampla cu producatorul de energie
Hidroelectrica vorbește de o perioadă dificilă pe piață și de presiuni asupra prețurilor la energie / Foto: Facebook, Mihai Nicuț
ADVERTISEMENT

Hidroelectrica, societatea de producere a energiei electrice prin hidrocentrale, a înregistrat rezultate în scădere în primele trei luni ale acestui an, potrivit raportului pe trimestrul I al Bursei de Valori București.

Trimestrul I: „Rezultate operationale și financiare în scădere”

Hidroelectrica, grupul care produce energie electrică în hidrocentrale, a înregistrat în primele trei luni ale anului rezultate în scădere privind operațiunile și banii, față de aceeași perioadă a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Potrivit raportului Bursei de Valori București pentru trimestrul I, „Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operationale și financiare în scădere pentru primele trei luni ale anului 2024, față de aceeași perioadă a anului 2023, în linie cu previziunile bugetare.

Marja operatională și marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 2%, respectiv 1% față de perioada similară a anului 2023, în principal ca urmare a diminuarii prețurilor de vânzare a energiei electrice (aâat pe plan local, cât și în piața interconectată europeană) și a cantității de energie electrică vândută”.

ADVERTISEMENT

Mai puțină energie electrică produsă

Potrivit raportului Bursei de Valori București, s-a înregistrat o scădere a producției de energie electrică cu 3% față de primele trei luni ale anului trecut. Față de aceeași perioadă, veniturile au înregistrat o scădere cu 22%. Marja operațională (59%) a înregistrat o scădere cu 2% față de primul trimestru din 2023 iar marja netă (52%) a înregistrat o scădere cu 1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Tot potrivit Bursei de Valori București, profitul net al Hidroelectrica a înregistrat o scădere cu 23%, de la 1.723 milioane de lei la 1.326 milioane de lei. Rezultatele per acțiune au scăzut cu 23%, de la 3,84 lei/acțiune la 2,95 lei/acțiune.

ADVERTISEMENT

În privința energiei produse și vândute (netă) Hidroelectrica „a înregistrat o ușoară scădere de 3% în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, înregistrându-se o cantitate de 4.475 GWh în perioada ianuarie-martie 2024.

Această scădere a fost determinată în special de conditiile hidrologice înregistrate în luna martie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (6.054 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aproximativ 15%  față de perioadă similara a anului 2023”, se arată în raport.

ADVERTISEMENT

Presiuni asupra prețurilor

„Rezultatele pentru primul trimestru al anului 2024 reflecta mediul de piață dificil și presiunile asupra prețurilor la energia electrică. Cu toate acestea, suntem angajați să gestionăm eficient aceste provocări și să ne menținem pe drumul stabilit în cadrul Planului de Administrare”, a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

În primul trimestru al anului 2024, ne-am concentrat pe identificarea, analiza și documentarea oportunităților de dezvoltare oferite de piață, în paralel cu implementarea unor procese de eficientizare a activității din cadrul companiei. De asemenea, ne-am concentrat pe menținerea și dezvoltarea portofoliului actual de afaceri al Hidroelectrica și integrare în cadrul Grupului a activelor UCM Resița, asigurându-ne că ne păstrăm statutul asumat, acela de companie 100% verde”, a adăugat acesta.

 

 

ADVERTISEMENT