News

Vestea momentului pentru pensionari! Ce se întâmplă cu pensia, de la toamnă

22.07.2020 | 09:37
Vestea momentului pentru pensionari Ce se intampla cu pensia de la toamna
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de coronavirus, vin vești bune pentru românii care speră să primească pensii mai mari începând cu 1 septembrie 2020. Potrivit News.ro, Guvernul Orban are în discuție, ca variantă de lucru această măsură, alături de majorarea alocațiilor copiilor.

Pensiile ar putea crește cu 15% din toamna acestui an

Chiar dacă totul rămâne deocamdată doar la stadiul de discuție, sursa citată notează că șansele ca pensionarii să încaseze cu 15% mai mulți bani decât în prezent sunt destul de mari. O decizie concretă se va lua, însă, în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Pe 8 iulie, ministrul de Finanţe Florin Cîţu afirma că pensiile pot creşte cu 10%, deși efortul financiar ar fi mare.  Majorarea cu 40% prevăzută în legea aflată în vigoare ar fi fost, în schimb  „o bombă pentru stabilitatea economică”, chiar și în cazul în care nu ar fi existat criza provocată de coronavirus.

Și majorarea alocațiilor copiilor este adusă în discuție

Cât despre alocaţiile pentru copii, acestea ar trebui dublate de la 1 august, în urma hotărârii Curţii Constituţionale a României. Magistrații au respins sesizarea Guvernului privind legea care anula decizia de amânare a majorării.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit actului normativ promulgat de preşedintele Klaus Iohannis pe data de 14 ianuarie, alocaţiile ar trebui majorate după cum urmează:

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.”
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a afirmat după decizia CCR că nu există resursele financiare pentru dublarea alocaţiilor. Promitea, însă, că va fi găsită o soluţie pentru ca alocaţiile să crească în acest an, măcar cu un procent de 15%.

Suntem conştienţi de decizia Curţii Constituţionale şi vom găsi o soluţie. PNL a crescut alocaţiile. Nu e vorba că nu înţelegem sau că nu suntem conştienţi că există această nevoie. Dar să dublezi… vă spun, la Ministerul Muncii în fiecare dimineaţă am proiecte PSD, două teancuri.

ADVERTISEMENT

Proiecte legislative, să triplăm să dublăm…Orice are nevoie de mai mult. Problema este că atât este bugetul şi din el trebuie să acoperi toate aceste nevoi. A dubla peste noapte fără să spui de unde, a face gesturi dublu, triplu, nu este o abordare responsabilă. Premierul mi-a cerut să fiu pregătită în acest sens.

PNL în aceşti ani a generat o creştere a alocaţiei tocmai pentru că ştim că nu este mult. Da. Vor creşte alocaţiile. Sunt pregătită pentru săptămâna viitoare să intru în Guvern cu o creştere în privinţa alocaţiilor, dar o vom face cu siguranţă cât să fie sustenabilă în buget”, a explicat și ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Un răspuns clar cu privire la pensii şi alocaţii va veni foarte curând, când Ministerul Finanţelor va încheia bilanţul cheltuielilor şi situaţia încasărilor după această perioadă de pandemie. Am avut mai multe discuţii cu colegii mei, dorinţa noastră este să nu alimentăm prin nu ştiu ce cifre, păreri sau dorinţe, pentru că dorinţă avem, vă asigur de acest lucru.

Ministrul Finanţelor are poza cu schimbările care apar de la o zi la alta, de la o săptămână la alta, a încasărilor la buget şi a posibilităţii pe care bugetul o are după această perioadă grea. Vă asigur că vor creşte pensiile.

În momentul în care această evaluare va fi gata vom avea o comunicare în care vom arăta care este situaţia. O situaţie pe care nu au creat-o Florin Cîţu, Violeta Alexandru sau Ludovic Orban. O situaţie generată de tot ce s-a întâmplat în aceste luni. Vrem să avem o abordare responsabilă”, a mai spus oficialul.

ADVERTISEMENT