News

Vestea momentului pentru pensionari. Ministrul Muncii a clarificat situația creșterii pensiilor

31.01.2021 | 18:28
Vestea momentului pentru pensionari Ministrul Muncii a clarificat situatia cresterii pensiilor
ADVERTISEMENT

Raluca Turcan, ministrul Muncii din cabinetul Cîțu, a oferit vestea momentului pentru pensionari și a adus clarificări legate de creșterea pensiilor în 2021.

Într-un interviu pentru un post de televiziune, oficialul Executivului a explicat cum va fi făcută creşterea pensiilor în acest an, indexarea acestora şi cum vor fi recalculate pensiile pentru circa 5 milioane de români.

ADVERTISEMENT

Turcan a spus că în zilele imediat următoare, atunci când se va realiza Bugetul pe 2021, vom avea un răspuns exact despre procentul majorării acestor venituri.

Ministrul Muncii, vestea momentului pentru pensionari. Care e situația creșterii pensiilor

Într-un interviu acordat în postului de știri România TV, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre subiectul majorării pensiilor din România pentru anul în curs.

ADVERTISEMENT

”În legătură cu pensiile care intră în plată anul acesta şi cele care se află în plată că vom avea un răspuns cu cât vor crește în zilele următoare întrucât suntem în etapa de elaborare a bugetului de stat pe anul 2021.

În funcţie de bugetul pe care-l vom primi de la Ministerul Finanţelor, vom anunţa într-un mod transparent şi onest toţi pensionarii care va fi parcursul financiar al pensiilor în anul 2021.

ADVERTISEMENT

În momentul în care vom primi bugetul, vom spune foarte clar când, cu cât vor creşte pensiile, astfel încât să nu mai creem iluzii deșarte”, a spus ministrul Muncii la postul de știri.

Sunt bani la buget pentru indexarea pensiilor?

În momentul în care a fost întrebată dacă sunt bani la buget pentru ca pensiile să fie indexate în funcţie de rata inflaţiei, Raluca Turcan a dat vina pe fostul Guvern PSD, despre care susţine că nu a parcurs această etapă.

ADVERTISEMENT

”Noi acum facem treaba pe care trebuiau să o facă alţii în anul 2019, în condiţiile în care s-a vorbit despre creşterea pensiilor. Cum intenţionau unii să crească pensiile cu 40% dacă n-au parcurs această etapă pe care noi am demarat-o începând de ieri.

Lucrul ăsta demonstrează clar, dacă vreţi, minciuna în care ne-am aflat din 2019 până acum în privinţa majorării reale a tuturor pensiilor din România”, a spus ministrul Muncii, potrivit sursei citate.

Raluca Turcan anunță recalcularea pensiilor

În continuare, Raluca Turcan promite că statul pregătește recalcularea pensiilor. E vorba, momentan, de 5 milioane de dosare.

”Facem evaluarea acestor dosare: 5 milioane. În toate casele judeţene de pensii, se strâng pe anumiţi indicatori datele din dosarele de pensii, astfel încât în momentul în care noi finalizăm formula legislativă de recalculare a pensiilor, într-un sistem electronic datele să fie operate foarte repede şi pensiile să se recalculeze într- o perioadă foarte scurtă.

Avem două direcţii – una tehnică, de evaluare a acestor dosare, şi una legislativă în care un grup de lucru pe care l-am constituit în prima zi a mandatului să pregătească o formulă legală sustenabilă, discutată cu toată lumea”, a spus ministrul Muncii, la România TV.

Întrebată dacă pensiile românilor vor putea fi majorate până la recalcularea completă, Turcan a explicat că ”în funcţie de buget, vom decide cu cât vor creşte pensiile, aşa cum s-a întâmplat cu indexarea anul trecut”.

Legea permite indexarea punctului de pensii. Nu pot să spun în acest moment procentul cu care vor fi indexate pensiile întrucât suntem în etapa de elaborare a bugetului”, a mai afirmat ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT