ADVERTISEMENT
News

Vești bune! Ce țară va începe administrarea vaccinului anti-Covid-19

Autor: Ana Mirea | 08.09.2020 | 22:54
Vești bune! Ce țară va începe administrarea vaccinului anti-Covid-19
Spania restrânge circulația în zona capitalei Madrid din cauza noului coronavirus. Foto: Pixabay

Un vaccin-candidat împotriva noului coronavirus al companiei americane Johnson&Johnson urmează să fie testat într-un spital din Madrid, Spania, începând de săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Acestea vor fi primele teste clinice în acest stat european, cel mai afectat de pandemie.

Spania înregistrează peste 500.000 de contaminări cu noul coronavirus, relatează știripesurse.ro.

Spania este gata să testeze vaccinul anti-Covid-19

„Sunt mai multe tipuri de motivaţie, însă mulţi voluntari au peste 65 de ani sau prezintă un profil cu risc şi au decis să participe la aceste teste, pentru a se vaccina cât mai rapid posibil şi a se proteja odată cu apropierea iernii”, declară coordonatorul cercetării la Spitalul La Paz din Madrid, Alberto Borobia.

ADVERTISEMENT

Aceste teste clinice din faza 2 vizează 150 de voluntari în Spania, în urma încheierii cu succes a fazei 1 în Statele Unite şi Belgia. Rezultatele urmează să fie cunoscute către sfârşitul anului.

„Faptul că dispunem de date referitoare la populaţia ţării noastre va fi foarte important în privinţa analizei, pentru a dovedi eficienţa vaccinului şi a-i cunoaşte interacţiunile”, a mai spus Borobia.

ADVERTISEMENT

Aproape 140 de vaccinuri împotriva Covid-19 sunt în curs de elaborare în lume.

Treizeci dintre ele sunt testate pe oameni, însă, potrivit cercetătorilor, numai zece ar urma să se dovedească eficiente. De obicei, sunt necesari ani de zile în vederea dezvoltării unui vaccin sigur, însă, de această dată, unele ar putea fi disponibile încă de anul viitor.

ADVERTISEMENT

Britanicii de la AstraZeneca dezvoltă, în prezent, un vaccin-candidat. La Oxford, în Regatul Unit, se derulează teste zilnice în acest sens. Madridul a comandat deja 30 de milioane de doze din acest vaccin, care ar putea fi comercializat în decembrie, în cazul în care studiile se dovedesc concludente.

Joan Pons, un infirmier la terapie intensivă, s-a oferit să participe la teste. El a văzut de aproape boala, după ce s-a aflat în primăvară în prima linie, la fel ca alţi membri ai personalului medical.

ADVERTISEMENT

„În cazuri cu totul excepţionale, vaccinul poate conduce la un şoc anafilactic”, spune Joan Pons.

„Mi-a îngheţat sângele când am citit şi semnat asta, dar ai de ales? Fără voluntari nu există vaccin. Iar fără vaccin, virusul va continua să circule printre noi. Mi-am spus: nu se poate aşa, trebuie să terminăm cu coronavirusul într-un fel sau altul”, a mai adăugat acesta, conștient de pericolul acestui vaccin.

ADVERTISEMENT

Bilanţul victimelor pandemiei covid-19 a crescut la 900 000 de morţi în lume, iar India, Brazilia şi Statele Unite înregistrează cele mai multe decese.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!