News

Vești bune de la ASF pentru șoferii români. Cum pot încheia o poliță RCA la un preț decent, chiar dacă asigurătorii au dublat sau triplat tarifele

În cazul în care polița RCA pe care vrei să o închei are un preț mult prea mare, Autoritatea de Supraveghere Financiară are soluția pentru tine.
29.09.2021 | 13:14
Vesti bune de la ASF pentru soferii romani Cum pot incheia o polita RCA la un pret decent chiar daca asiguratorii au dublat sau triplat tarifele
Vești bune de la ASF pentru șoferii români. Cum poți încheia o poliță RCA la un preț decent, chiar dacă asigurătorii au dublat sau triplat tarifele. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Situația pieței de asigurări auto din România este departe de a se calma, după prăbușirea City Insurance.

Cel mai mare asigurător din țară, cu aproximativ trei milioane de clienți, a intrat în insolvență, iar evenimentul a atras după sine creșterea masivă a prețurilor polițelor RCA.

ADVERTISEMENT

Asigurătorii au speculat momentul, iar cei care ofereau cele mai ieftine polițe aproape că și-au dublat tarifele, de teamă să nu urmeze calea City Insurance. Și ceilalți jucători din piață au majorat prețurile, însă ceva mai puțin, pentru că polițele acestora erau deja considerabil mai scumpe.

O lovitură dură au primit nu doar conducătorii auto de mașini personale, ci și șoferii care lucrează pe autovehicule de transport marfă. Polițele pentru aceste autovehicule s-au dublat sau chiar triplat în unele cazuri, iar patronii nu au alternativă decât să plătească aceste polițe.

ADVERTISEMENT

Firește, costul nu va fi suportat din propriul buzunar, ci se va răsfrânge în prețurile bunurilor transportate cu aceste vehicule. Astfel, ne îndreptăm către o creștere generalizată de prețuri, cauzată acum nu doar de creșterea tarifelor pentru gaze și energie electrică, ci și de prețul uriaș al asigurărilor RCA.

Tarife maximale pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară vine în sprijinul asiguraților auto, astfel că publică tarifele maximale pentru polițele RCA.

ADVERTISEMENT

ASF a oferit informații despre modalitatea de calcul, dar și despre modul în care polițele sunt redistribuite, dacă ofertele de preț sunt prea mari.

Astfel, ASF arată că, dacă o poliță RCA ofertată spre vânzare are ”valori care depășesc nivelul tarifului de referință multiplicat cu 1,36 (adică majorat cu 36%), aceste polițe vor fi redistribuite de către BAAR la valoarea tarifului maximal astfel obținut, la care se aplică clasele Bonus/Malus corespunzătoare. ”

ADVERTISEMENT

Autoritatea oferă și un exemplu mai concret, referitor la autovehiculele de transport marfă. Un deținător de camion cu gabaritul mai mare de 16 tone ar trebui să beneficieze de un preț maximal de vânzare a poliței RCA de 9.662 lei la categoria B0, având în vedere tariful de referință de 7.105 lei, multiplicat cu 1,36.

Mai mult, ASF a solicitat intermediarilor de asigurări să îi informeze pe clienți cu privire la încadrarea în categoria asiguraților cu risc ridicat.

Te poți încadra astfel dacă primești de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte care au valori cu 36% mai mari decât tariful de referință. Pentru a vedea care sunt tarifele de referință practicate în prezent, poți accesa acest link.

Dacă intri în această categorie, a asiguraților cu risc ridicat, poți face o solicitare către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România o ofertă pentru a putea încheia un contract RCA.

Ce reprezintă categoria asiguraților cu risc ridicat

Pentru a te încadra la o ofertă de la BAAR, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • să ai trei oferte de asigurare aflate în perioada de valabilitate, de la 3 asigurători diferiți;
  • ofertele să fie pentru perioade de asigurare de 12 luni
  • toate primele de asigurare din ofertele primite, să fie mai mari, la data formulării ofertelor, decât tariful de referință pentru vehicul * factorul N * coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care soliciți asigurarea.

BAAR oferă și un exemplu mai concret în ceea ce privește criteriile anterioare.

Astfel, o persoană fizică în vârstă de 45 de ani, care vrea să încheie o poliță RCA pentru o Dacia Logan cu capacitatea cilindrică de 1.461 cmc, care are clasa bonus-malus B4, are un tarif de referință de 597 de lei.

Tariful de referință este înmulțit cu factorul N, de 1,36, și cu indicele clasei bonus-malus B4, cel de 80%.

Astfel, prima pentru risc ridicat este de 597 lei * 1,36 * 80% = 649,5 lei.

În cazul în care cele trei oferte (fără tarif pentru decontare directă și fără primă pentru clauze și acoperiri suplimentare) sunt de 660 de lei, 720 și 680 de lei, te încadrezi în categoria asiguraților cu risc ridicat.

Astfel, poți apela la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, pentru încheierea contractului de asigurare.

Cum aplici pentru încheierea unei polițe RCA prin intermediul BAAR

Va trebui să completezi formularul de cerere ofertă, disponibil pentru descărcare aici.

Completează-l și trimite-l alături de documentele justificative indicate în acesta, la Biroul Asigurătorilor de Vehicule din România, folosind una dintre următoarele metode.

  • Email: riscridicat@baar.ro
  • Fax: 004 021 319 13 01
  • Poștă: str. Vasile Lascăr, nr. 40 – 40 bis, et. 6, sect. 2, București cod poștal 020502

BAAR oferă un termen de soluționare de maximum 20 de zile de la depunerea cererii și a documentelor justificative.

În acest interval de timp, BAAR va verifica dacă cererea este admisibilă și va comunica rezultatul verificării.

Dacă te încadrezi în categoria de asigurat cu risc ridicat, BAAR îți va transmite care sunt prima de asigurare și asigurătorul la care poți încheia contractul de asigurare. Poți achiziționa poliția RCA în decurs de 10 zile de la comunicarea deciziei.

În cazul în care cererea este incompletă sau nu este însoțită de toate documentele justificative, retransmiterea implică reluarea procedurii, implicit și reluarea termenului de 20 de zile pentru soluționare.

ADVERTISEMENT