News

Vești bune de la autorități. Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă până la 18 ani pentru fete. Anunțul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății anunță că vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă până la 18 ani pentru fete.
03.09.2021 | 22:46
Vesti bune de la autoritati Vaccinarea gratuita antiHPV extinsa pana la 18 ani pentru fete Anuntul ministrului Sanatatii
ADVERTISEMENT

Autoritățile vin cu vești bune pentru populație, într-un context epidemiologic dificil, și anunță că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete.

Informația a fost furnizată vineri, chiar de ministrul Sănătății din Guvernul Cîțu, Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă până la 18 ani pentru fete. Anunțul ministrului Sănătății

După un ordin ministerial, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 – 18 ani.

Până în prezent, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, după anunțarea măsurii, ministrul Ioana Mihăilă a prezentat și o statistică îngrijorătoare în privința incidenței mortalității cauzate de cancerul uterin care are ca și cauză infecția HPV.

”România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit.

În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat Ioana Mihăilă, conform site-ului oficial al Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Metodologia de realizare a vaccinării anti-HPV

Procesul de vaccinare anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie.

Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare, mai anunță Ministerul Sănătății.

Această măsură de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Potrivit datelor oficiale, infecția cu HPV a fost identificată în 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin.

La ora actuală, o modalitate eficientă și recomandată de a preveni infecția cu HPV este vaccinarea, care este recomandat să se înceapă la vârsta de pre-adolescenta. Vaccinarea împotriva HPV îi oferă copilului protecție sigură și de lungă durată.

ADVERTISEMENT