News

Vești bune de la FMI. Lumea are șanse mari să evite recesiunea: ”O rezistență mai mare decât credeam”

Fondul Monetar Internațional dă o veste bună omenirii, considerând că economia mondială are șanse reale să evite recesiunea.
31.01.2023 | 10:56
Vesti bune de la FMI Lumea are sanse mari sa evite recesiunea O rezistenta mai mare decat credeam
Recesiunea ar putea fi evitată. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

FMI a estimat, de asemenea, că inflația va încetini în acest an, pe lângă faptul că economia mondială nu va intra în recesiune.

Vești bune de la FMI: recesiunea va fi evitată

Acest lucru se datorează în mare parte economiilor europene care au arătat o rezistență mai mare decât se așteptau experții.

ADVERTISEMENT

După ce a crescut cu 3.4% în 2022, economia mondială va înregistra și în 2023 o creștere de 2.9%. Asta, față de expansiunea de 2.7% previzionată în octombrie, când FMI anunța că recesiunea e inevitabilă. În 2024 PIB-ul global ar trebui să crească cu 3.1% după ce se va resimți impactul majorării dobânzilor și cererea va încetini.

“Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală. Inflaţia globală ar urma să scadă de la 8,8% în 2022 la 6,6% în 2023 şi la 4,3% în 2024. Majorarea dobânzilor de către băncile centrale, pentru a contracara inflaţia, şi invadarea Ucrainei de către Rusia continuă să afecteze activitatea economică”, a transmis economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

ADVERTISEMENT

De remarcat că toate predicțiile FMI au luat în considerare evenimentele care implică riscuri serioase precum războiul din Ucraina sau pandemia Covid-19 din China. Cu toate acestea nu este menționat nimic de un eventual atac al Chinei în Taiwan sau de o transformarea conflictului din Ucraina în Al Treilea Război Mondial.

“Condiţiile globale s-au îmbunătăţit deoarece presiunile inflaţioniste au început să se atenueze. Drumul spre o redresare deplină, cu o creştere sustenabilă, preţuri stabile şi progres pentru toţi doar ce a început. Creşterea economiei s-a dovedit a fi surprinzător de rezilientă în trimestrul trei din 2022, cu o piaţă solidă a forţei de muncă, un consum robust al gospodăriilor şi investiţii ale companiilor”, a completat Gourinchas, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Totodată, FMI avertizează că e nevoie de măsuri preventive privitor restructurarea datoriilor, existând un risc real ca unele țări să nu mai poată să-și plătească datoriile.

”Sprijinul fiscal ar trebui mai bine direcţionat către cei mai afectaţi de nivelul ridicat al preţurilor la alimente şi energie, iar măsurile extinse de sprijin fiscal ar trebui retrase”, a avertizat FMI.

ADVERTISEMENT

În concluzie, FMI a arătat că inclusiv economia Rusiei nu a fost atât de afectată de sancțiuni pe cât se credea. FMI previzionează o creștere a economiei Rusiei de 0.3% în 2023, față de un declin de 2.2% în 2022. Interesant, în octombrie 2022 FMI prognoza o scădere a economiei rusești cu 2.3% în 2023, însă aceasta s-a transformat într-o creștere de 0.3%.

Alte țări menționate direct de FMI sunt SUA, care ar avea o creștere de 1.4% în 2023, în timp ce Europa ar crește cu 0.7%. China, între timp, va crește cu 5.2%, un avans considerabil în raport restul țărilor din lume.

ADVERTISEMENT