News

Vești bune de la Ministerul Energiei. Ce se va întâmpla cu prețul gazelor anul viitor

Vin vești bune de la Ministerul Energiei. FANATIK vă spune ce se va întâmpla cu prețul gazelor anul viitor
23.09.2021 | 20:19
Vești bune de la Ministerul Energiei. Ce se va întâmpla cu prețul gazelor anul viitor
Vești bune de la Ministerul Energiei. Ce se va întâmpla cu prețul gazelor anul viitorSursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad
ADVERTISEMENT

Unul dintre consilierii ministrului Energiei este convins că prețul gazelor pentru iarna 2022-2023 va scădea la jumătate.

În schimb, Nicolae Havrileț a explicat că nu se dorește plafonarea prețului la gaze. Premirul Florin Cîțu a anunțat exact contrariul, că se ia în considerare acest lucru, chiar joi.

Vești bune de la Ministerul Energiei. Ce se va întâmpla cu prețul gazelor anul viitor

„La gaze, este o conjunctură ca urmare a problemelor care însoţesc cazul Nord Stream 2, dar şi a faptului că anul trecut în pandemie preţurile au fost extrem de mici, cele mai mici din istoria preţurilor din România, nici măcar când erau preţuri reglementate nu erau 33 de lei pe MWh”, a spus Nicolae Havrileţ, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

„Îmi aduc aminte că am început procesul de liberalizare cu 45 de lei MWh, iar toată vara trecută a fost 33 de lei. Deja am studiat bursele externe, regionale, iar pentru iarna viitoare, preţul va fi la jumătate faţă de cel de acum”, a adăugat.

Consilierul ministrului Energiei a mai spus că nu se dorește plafonarea preţurilor la nivelul producătorilor. În schimb, se va merge pe măsuri ţintite, către oamenii aflaţi au adevărat în situaţii nefavorabile.

ADVERTISEMENT

„Dacă plafonezi preţul la producători, omori interesul pentru investiţii”, a explicat acesta. Cu câteva ore în urmă, premirul Florin Cîțu a spus că se ia în calcul acest lucru.

„Încă analizăm posibilitatea de a plafona prețul la gaze. Pe de o parte, măsura poate avea repercusiuni în economie. Pe de altă parte, dacă măsura va fi luată de majoritatea statelor din Europa, atunci ar trebui să o implementăm și noi pentru a nu fi afectați și mai mult de contextul internațional,” a scris premierul pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Bugetul necesar pentru măsura de compensare a facturilor

Nicolae Havrileţ a precizat că bugetul necesar pentru măsura de compensare a facturilor este de un miliard de lei. Aspectele financiare nu sunt o problemă, a adăugat acesta.

„Problema banilor nu există, sunt bani suficienţi. La aceste preţuri se ataşează TVA care intră imediat la facturare. Costurile cu încălzire, fie pe energie, fie pe gaze, vor veni abia în facturile din ianuarie, deci există posibilitatea ca până atunci să se adune banii respectivi la buget,” a spus Havrileț.

ADVERTISEMENT

„S-a considerat că în jur de un miliard de lei poate fi această sumă de ajutor, în jurul valorii de un miliard de lei, care nu este o problemă pentru a asigura trecerea acestei perioade de iarnă. Pentru iarna viitoare vedem cum va evolua, dar se pot lua dividende şi în avans, din certificatele de CO2,” a explicat acesta.

„România primeşte circa un miliard de euro în acest an de la Banca Europeană de Investiţii. Deci nu este o problemă asigurarea acestor bani,” a adăugat.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri