News

Vești bune de la OMS: cazurile săptămânale de Covid-19 au scăzut cu jumătate de milion

17.02.2021 | 10:37
Vesti bune de la OMS cazurile saptamanale de Covid19 au scazut cu jumatate de milion
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, marți seară, la Geneva, că bilanțul total al cazurilor noi de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2  a ajuns la 2,7 milioane, înregistrând astfel o scădere de până la 500.000, în comparaţie cu săptămâna precedentă.

Această reducere de 16% vine într-o perioadă în care se înregistrează constant un număr mai mic de îmbolnăviri, începută chiar în prima săptămână completă din luna ianuarie, la un vârf de circa 5 milioane de cazuri.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește decesele provocate de această boală, OMS a contabilizat săptămâna trecută 81.000 la nivelul întregii lumi, ceea ce înseamnă o reducere de 10%. Îngrijorări nasc, în schimb, noile variante ale virusului, considerate mai contagioase, care s-au răspândit în ultimele zile pe teritoriile mai multor țări de pe Glob.

Numărul cazurilor de Covid-19, în scădere. OMS a făcut anunțul

Numărul de cazuri săptămânale a scăzut de la peste cinci milioane în perioada 4-10 ianuarie la 2,6 milioane în perioada 8-14 februarie. Acest lucru demonstrează că măsurile simple de sănătate publică acționează împotriva Covid-19.

ADVERTISEMENT

Focul nu este stins, însă noi i-am redus dimensiunea. Dacă încetăm însă să-l combatem pe toate fronturile, va reveni în forţă”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătăţii.

În ceea ce privește varianta consemnată pentru prima dată în Marea Britanie, aceasta a ajuns în prezent în 94 de state. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a apreciat, de altfel, într-un raport publicat recent, că ea circulă deja în „multe, dacă nu în toate” ţările din regiune.

ADVERTISEMENT

Totodată, aşa-numita variantă din Africa de Sud este prezentă în 46 de ţări, în timp ce varianta detectată în Brazilia şi Japonia a fost identificată în 21 de ţări.

În cea mai recentă evaluare de risc pentru Europa, ECDC a avertizat asupra „transmisibilităţii crescute” observate în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) şi P.1 (detectată în Brazilia).

ADVERTISEMENT

În plus, este luată în calcul și posibilitatea ca aceste variante să „crească gravitatea bolii” şi să diminueze „total sau parţial” eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja autorizate.

ADVERTISEMENT