Vești bune din lumea medicală. Studiul clinic al vaccinului Covid-19 produs de AstraZeneca, reluat în SUA

Adrian Baciu   
în HotNews
21/10/2020, 11:03
Vești bune din lumea medicală. Studiul clinic al vaccinului Covid-19 produs de AstraZeneca, reluat în SUA
Vești bune din lumea medicală. Studiul clinic al vaccinului Covid-19 produs de AstraZeneca, reluat în SUA

Studiul clinic al vaccinului anti Covid-19 al companiei AstraZeneca va fi reluat în SUA săptămâna aceasta, anunță presa de peste ocean.

Decizia vine după ce Agenția SUA pentru Medicamente și Alimente (FDA) a încheiat analiza cazului de boală apărut la unul dintre participanții la studiu.

Testele pe oameni ale acestui vaccin, aflate în fază finală, erau suspendate, după ce un participant la studiile clinice din Marea Britanie s-a îmbolnăvit de o boală inflamatorie rară a coloanei vertebrale, numită mielită transversă.

AstraZeneca va relua testele clinice ale vaccinului Covid-19. Procesul, întrerupt în septembrie

Vești dătătoare de speranță din lumea medicală vin de peste ocean. Testele clinice ale vaccinului anti Covid-19 produs de gigantul AstraZeneca vor fi reluate în această săptămână, scrie Reuters.

În Statele Unite ale Americii, testarea desfășurată de AstraZeneca pe scară largă este suspendată de pe 6 septembrie, după ce un participant la testele din Marea Britanie s-a îmbolnăvit de o rară boală inflamatorie a măduvei spinării, mielită transversă.

Potrivit sursei citate, cei care conduc testele vor fi obligați să includă în formularul de consimțământ pe care îl semnează participanții din SUA și informațiile privind cazul britanic.

Într-o primă fază, autoritățile din Regatul Unit au analizat boala și au ajuns la concluzia că există ”insuficiente dovezi, astfel încât să se afirme cu certitudine” că boala a avut sau nu vreo legătură cu vaccinul.

Între timp, studiile clinice AstraZeneca au fost deja reluate în Marea Britanie, Brazilia, India și Africa de Sud.

Ce s-a întâmplat în septembrie

În această perioadă dificilă pentru planetă, compania AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin anti-coronavirus împreună cu cercetători Oxford, era considerată un lider în cursa mondială din domeniu, până la suspendarea testelor de ultimă fază.

Testele clinice ale vaccinului experimental dezvoltat în colaborare cu cercetătorii britanici, aflate într-o faza avansată, au fost suspendate la începutul lunii septembrie, din cauza unei boli inexplicabile apărute la un participant la studiu, incident care a ridicat îndoieli în ceea ce privește o lansare încă din 2020 a tratamentului.

Pe 6 septembrie, potrivit protocolului standard de analiza, au fost întrerupte voluntar testele clinice la nivel mondial pentru a permite analiza informațiilor privind siguranța de către comisii independente și de către autorități de reglementare internaționale”, a precizat AstraZeneca, potrivit sursei citate.

Conform datelor obținute de CNN la acea vreme, voluntarul care s-a îmbolnăvit grav a fost o femeie de 37 de ani, sănătoasă. A ajuns să fie spitalizată în 5 septembrie după ce a primit a doua doză de vaccin și a făcut mielita transversă.

Închide ×