News

Vești bune din partea specialiștilor. Când am putea ajunge la zero cazuri de infectare cu Covid-19 în România

04.06.2020 | 14:55
Vesti bune din partea specialistilor Cand am putea ajunge la zero cazuri de infectare cu Covid19 in Romania
ADVERTISEMENT

Ziua în care țara noastră ar putea ajunge la zero cazuri de infectare cu Covid-19 nu este foarte departe. O voce importantă din sistemul medical spune că trendul actual arată că virusul se apropie de capătul puterilor.

Când am putea ajunge la zero cazuri de infectare cu Covid-19 în România

Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală, vine cu vești excelente pentru cetățenii din România și spune că nu va mai fi mult până când ne vom apropia de un număr mic al infecțiilor zilnice.

ADVERTISEMENT

Medicul din Capitală afirmă, într-un interviu pentru Hotnews, că România a trecut cu bine peste perioada de relaxare și numărul contaminărilor va continua panta descendentă, urmând să se apropie de zero în termen de aproximativ o lună.

”Dacă respectăm măsurile de prevenție, riscul de transmitere o să fie mic. Ce înseamnă asta în plan practic? Înseamnă că e posibil să scadă și mai mult aceste îmbolnăviri într-un interval scurt.

ADVERTISEMENT

Adică e posibil ca într-o lună de acum să avem un număr nu chiar zero, sau aproape de zero. Mă refer la România. În alte țări sunt mai multe cazuri, și acolo probabil că o să se întâmple, dar probabil că o să dureze ceva mai mult”, explică medicul.

În ceea ce privește capacitate persoanelor asimptomatice de a transmite virusul, Adrian Marinescu oferă alte vești pozitive și spune că riscul de a lua boala de la acești oameni e unul mic, spre zero.

ADVERTISEMENT

”Faptul că s-a făcut un studiu destul de amplu care arată că persoanele asimptomatice au un risc foarte mic de transmitere, ei spun zero, eu spun foarte mic.

Situație pe care o știam și dinainte, întotdeauna am știut că persoana simptomatică transmite cu o mai mare probabilitate față se cea care are simptome, dar acum iată că acest studiu ne spune că acest risc este foarte mic.”, afirmă doctorul.

ADVERTISEMENT

Adrian Marinescu, vești îmbucurătoare pentru cei care vor merge în concedii

În interviul pentru Hotnews, medicul Adrian Marinescu a fost întrebat cât de riscant este să mergem în concediu în această vară. În opinia sa, riscul nu este foarte ridicat.

“În momentul ăsta sunt tot felul de studii și de date care încearcă să vadă cât de mult se poate transmite. Eu cred că ar trebui să plecăm de la variantele de transmitere cele mai probabile.

E clar că virusul stă puțin timp în aer, în așa fel încât rămân variantele de transmitere clasice: transmiterea aerogenă, dar transmiterea aerogenă se referă la situația în care suntem foarte aproape de persoana de lângă și se transmite prin intermediul secreților respiratorii, nu faptul că rămâne în aer și după un interval de timp persoana vine din urmă, trece prin acel loc și se infectează.

Dacă este de exemplu să mergem la mare, știm așa: nu se transmite prin apă, transmiterea prin suprafețe este foarte mică. Și atunci cel mai important este să nu am contact prelungit cu alte persoane”, explică el.

Va exista un val 2 al infectărilor cu Covid-19?

La această întrebare, Adrian Marinescu spune că încă nu există un răspuns, ci doar supoziții făcute de fel și fel de voci din lume.

“Se tot discută și lumea, când aude de termenul ‘val 2’, deja li se pare așa o chestie de gravitate. De fapt, nimeni nu poate să știe exact, niciun specialist din lume, nu poate să garanteze, pentru că este un virus care evoluează imprevizibil și este o variabilitate genetică, nu ai cum să știi exact cum se întâmplă, dar poți să te gândești la niște lucruri pe care le ai în momentul ăsta.”, a mai spus medicul din București pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT