News

Vești bune în lupta cu boala Lyme. Un vaccin intră în ultima fază de testare. Când ar putea apărea pe piață

Producătorul de vaccinuri Pfizer anunță că a început studiul clinic de Faza 3 al vaccinului său candidat împotriva bolii Lyme, la care lucrează împreună cu compania franceză Valneva.
11.08.2022 | 18:44
Vesti bune in lupta cu boala Lyme Un vaccin intra in ultima faza de testare Cand ar putea aparea pe piata
Boala Lyme este transmisă prin mușcătura de căpușă Foto: redlabs.be
ADVERTISEMENT

Companiile de biotehnologie recrutează aproximativ 6.000 de participanți cu vârste începând de la 5 ani din până la 50 de locații din zone din Europa și SUA unde boala Lyme este endemică. Participanții vor primi trei doze de vaccin, numite VLA15, sau un placebo, urmate de o doză de rapel.

Pfizer începe faza trei a studiului clinic cu vaccinul împotriva bolii Lyme

„Odată cu creșterea prevalenței globale ale bolii Lyme, oferirea unei noi opțiuni pentru ca oamenii să se protejeze de boală este mai importantă ca niciodată”, a declarat Annaliesa Anderson, vicepreședinte senior și șef al departamentului de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor la Pfizer.

ADVERTISEMENT

VLA15 este singurul vaccin împotriva bolii Lyme aflat în dezvoltare clinică, a mai precizat Pfizer. Acesta vizează bacteria Borrelia burdorferi, principala cauză a bolii transmise de căpușe, și a „demonstrat un răspuns imun puternic și un profil de siguranță satisfăcător în studiile preclinice și clinice de până acum”.

Vaccinul pe bază de proteine ​​va finaliza înscrierile pentru această etapă finală a studiilor încă de la sfârșitul anului 2022.

ADVERTISEMENT

Dacă studiul arată că vaccinul este sigur și eficient, spune Pfizer, ar putea depune cereri de aprobare de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în 2025.

Această etapă vine după ce Pfizer a raportat date puternice de Faza 2 pentru VLA15 în februarie. În acel studiu, compania a stabilit că regimul cu trei doze a fost cel mai eficient împotriva virusului. Studiile de faza 2 au fost inițiate în 2020, incluzând 600 de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 65 de ani. Ambele companii au pus accent pe punerea la dispoziție a serului și copiilor.

ADVERTISEMENT

Pfizer a încheiat un parteneriat cu compania franceză Valneva pentru a lucra la vaccin în aprilie 2020 – exact în momentul în care începea pandemia de COVID-19.

VLA15 nu este primul vaccin contra bolii Lyme care a ajuns pe piață

LYMErix a fost un vaccin extrem de eficient împotriva bolii Lyme, produs de gigantul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline la sfârșitul anilor 1990. A fost eficient în proporție de până la 90% în prevenirea infecției.

ADVERTISEMENT

Apariția sa a avut loc în aceeași perioadă în care a izbucnit o mișcare anti-vaccin în Marea Britanie – și în întreaga lume – din cauza unor rapoarte false conform cărora vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) provoca autism la unii copii.

Acest lucru a dus la o reacție semnificativă împotriva producătorului din Marea Britanie pentru că a lansat un vaccin pentru a lupta împotriva unei boli pe care mulți nu au văzut-o drept o amenințare majoră. A existat o cerere mică pentru el și în cele din urmă a fost retras de pe piață în 2002.

Cum se transmite boala Lyme

Boala Lyme, cea mai frecventă boală transmisă de căpușe, vine de la șobolani. O căpușă care se hrănește cu un șobolan poate dobândi boala, apoi transmite bacteria care o provoacă către următorul animal cu care se hrănește.

Cu toate acestea, bolile transmise de căpușe ajung la finalul drumului cu oamenii, deoarece oamenii nu le pot transmite unii altora sau altui organism. De asemenea, acest tip de infecții bacteriene nu dăunează căpușei, permițându-i să continue să se hrănească cu alte creaturi chiar și după ce s-a infectat.

Deoarece căpușele au evoluat pentru a se hrăni cu o persoană fără ca ea să observe – chiar și eliberând substanțe chimice care amorțesc gazda – majoritatea mușcăturilor de căpușe trec neobservate.

Gângăniile se pot atașa de o persoană pentru o perioadă lungă de timp, totuși, cu fiecare oră care trece crește probabilitatea de a transmite o boală potențial periculoasă.

Majoritatea bolilor născute de căpușe necesită ca o căpușă să rămână atașată cel puțin 24 de ore înainte de a transfera boala bacteriană. În primele 24 de ore de la atașarea unei căpușe de un om, riscul de transmitere a bolii este scăzut.

După 36 de ore, riscul crește rapid, iar la 60 de ore, există practic o șansă de transmitere de 100%.

Chiar și atunci când o persoană se infectează, ea reușește adesea să facă față bolii fără tratament medical și poate nici măcar să nu știe că suferă de infecție.

Pe lângă boala Lyme, cel puțin alte 20 de afecțiuni medicale cunoscute pot rezulta din mușcăturile de căpușe.

Simptomele bolii Lyme

Febră, frisoane, dureri de corp, ganglioni limfatici umflați, rigiditate a gâtului, dificultăți de respirație, dureri de cap, oboseală și erupții cutanate sunt toate simptomele tipice ale bolii Lyme.

Când o persoană este mușcată de o căpușă, observă de obicei o mică umflătură roșie care poate arăta ca o mușcătură de țânțar. Dar, după trei până la 30 de zile, dacă apare o erupție cutanată și se extinde din acea zonă roșie și arată puțin ca un ochi de taur, acesta este un semn că este posibil să aveți boala Lyme.

Medicii numesc această erupție eritem migrans. Adesea, se va extinde încet. În mod normal, nu este dureroasă și nici nu provoacă mâncărimi, dar zona se poate simți puțin caldă la atingere. Între 70% și 80% dintre persoanele cu boala Lyme dezvoltă această erupție cutanată, iar unii o fac în mai multe locuri de pe corp.

Lăsată netratată, infecția se poate răspândi la articulații, inimă și sistemul nervos, potrivit CDC. Acest lucru poate duce la dureri articulare și umflături. După câteva săptămâni până la luni, pot apărea și umflarea membranelor din jurul creierului, paralizia temporară a unei laturi a feței și „ceața cerebrală”: uitare sau confuzie.

Tratamentul bolii Lyme

Tratamentul standard pentru boala Lyme în stadiile incipiente este reprezentat de antibioticele orale. De obicei, se recomandă un curs de 14 până la 21 de zile, dar unele studii sugerează că un curs de 10 până la 14 zile este la fel de eficient, conform Clinicii Mayo.

Dacă sistemul nervos central a fost afectat de boală, se pot administra antibiotice intravenoase timp de 14 până la 28 de zile. Acest tratament elimină infecția, dar este posibil ca bolnavul să aibă nevoie de mai mult timp pentru a se recupera după simptome.

Efectele secundare ale acestui tratament pot include o scădere a numărului de globule albe, diaree sau infecție cu alte organisme rezistente la antibiotice care nu au legătură cu boala Lyme.

Persoanele cărora li se administrează antibiotice la începutul bolii se recuperează în general, conform Clinicii Mayo. Pacienții care sunt tratați mai târziu în evoluția infecției pot răspunde mai greu la tratament.
Majoritatea oamenilor, indiferent de momentul în care primesc ajutor, se recuperează complet, dar aproximativ 5% până la 20% au simptome persistente, iar unii pot fi afectați grav.

ADVERTISEMENT