News

Veşti bune pentru 2,5 milioane de români. Voucherele pentru alimente ar putea fi folosite şi pentru alte cumpărături

Vouchere alimente 2023. Se propun schimbări importante, beneficiarii tichetelor ar putea să folosească banii nu doar pentru hrană
10.02.2023 | 07:50
Vesti bune pentru 25 milioane de romani Voucherele pentru alimente ar putea fi folosite si pentru alte cumparaturi
Voucherele pentru alimente ar putea fi folosite şi pentru medicamente Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii care primesc vouchere pentru alimente ar putea să le folosească şi pentru a cumpăra altfel de produse în afară de hrană. Un proiect de lege iniţiat de USR prevede relaxarea restricțiilor de utilizare a cardurilor electronice de vouchere de alimente, astfel încât românii să-şi poată cumpăra inclusiv medicamente cu acestea.

Primi banii vor intra pe carduri în luna martie

Peste 2,4 milioane de români vor primi în sprijin acești bani – 250 lei, de câteva ori pe an – sumă care poate fi folosită în momentul de faţă doar pentru cumpărarea de alimente sau cu care pot fi plătite mese calde. Lucrurile se vor schimba însă dacă va fi adoptată iniţiativa USR de de extindere a ariei de utilitate a voucherelor.

ADVERTISEMENT

“Sănătatea oamenilor este esenţială şi, din păcate, foarte multe dintre persoanele vulnerabile din România nu îşi permit să cumpere medicamentele de care au nevoie. Fie că vorbim de tratamente pentru diferite afecţiuni cronice, fie de medicamente pentru afecţiuni respiratorii etc.

De aceea, am venit cu acest proiect de lege care le va permite oamenilor să cumpere şi medicamente, pe lângă alimente, prin cardurile sociale”, explică deputatul USR Diana Stoica raţiunile care au stat la baza acestei iniţiative. Proiectul iniţiat de ea şi de colegul său Eugen Terente vizează schimbarea OUG 63/2022 pentru ca voucherele de alimente să nu mai fie doar pentru hrana de bază și mese calde, ci și pentru medicamente.

ADVERTISEMENT

Prima tranșă de 250 de lei a ajutorului pentru achiziția de alimente și mese calde din 2023 va ajunge la români în luna martie. Următoarele tranșe vor fi distribuite în lunile mai, iulie, septembrie și decembrie 2023 și sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Plafonul până la care se acordă acest ajutor a crescut în 2023 de la 1.500 lei la 1.700 lei.

“În urma semnalelor pe care le-am primit de la unii dintre beneficiarii cardurilor sociale pentru persoanele vulnerabile, am înţeles cât de util ar fi pentru ei să poată folosi aceste carduri şi pentru a avea acces la tratamentele care le sunt vitale.

ADVERTISEMENT

Proiectul nostru va ajuta persoanele vulnerabile să ajungă mai uşor la medicaţia necesară şi, din acest motiv, sper ca toţi colegii parlamentari, indiferent de partidul din care vin, să înţeleagă importanţa proiectului şi să îl voteze”, a spus la rândul său şi parlamentarul Eugen Terente.

În momentul de faţă beneficiază de aceste vouchere pentru alimente mai multe categorii vulnerabile, între care pensionarii cu venituri mici, persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu sau familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, primesc ajutor familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei, familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, dar şi persoanele fără adăpost.

ADVERTISEMENT