Anul acesta, angajații, toți cei de la stat și mai puțin cei din sectorul privat, au avut 15 zile libere oficiale, date de legiuitori. În 2023, aceștia ar putea hotărî să mai ofere încă două zile de odihnă, după un proiect de lege depus de PSD și adoptat tacit de Senatul României.
Senatul României a adoptat tacit o propunere legislativă, inițiată de Marcel Ciolacu și Alfred Simonis și semnată de mai mulți deputați PSD, care prevede ca zilele de 6 ianuarie, în care se sărbătorește Boboteaza și 7 ianuarie, când este cinstit Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile libere.
Proiectul de lege va completa, în cazul aprobării de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, aliniatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii. Și, în acest caz foarte probabil, angajații din sectorul de stat din România vor beneficia automat, oficial, de 17 zile libere începând din 2023.
Boboteaza, „Epifania” sau „Botezul Mântuitorului”, mare sărbătoare creștină ce „încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului”, conform crestinortodox.ro, 6 ianuarie, este legalizată ca zi nelucrătoare în multe țări, și ortodoxe, și catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania, Suedia.
Prăznuirea Naşterii Domnului, 7 ianuarie, ziua Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este cinstită de țări ca Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Cipru, Georgia, Belarus sau Rusia tot ca zi nelucrătoare. Așa cum argumentează propunerea legislative inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege adoptat tacit de Senat. Din care am spicuit pargrafele care urmează.
„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă”
„Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”
„Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”
Tot PSD, împreună cu PNL, au mai inițiat un proiect de lege, depus la Senat, prin care zilele de sărbătoare stabilite drept zile nelucrătoare care se nimeresc în week-end să fie recuperate în cel mai scurt timp. Și să nu mai fie „pierdute” de angajați, așa cum se întâmplă în prezent.
USR are și ea o inițiativă legislativă în aceeași „zonă” a zilelor libere. Conform căreia, orice angajat din România care merge să voteze, indiferent de felul scrutinului, să beneficieze o zi liberă. Atenție: pentru fiecare scrutin la care se prezintă! Adică, în 2024, anul mai multor alegeri, fiecare angajat care își exercită dreptul constituțional de vot, s-ar putea bucura de încă 4 zile nelucrătoare.