News

Vești bune pentru angajați: Încă două zile libere date de stat! O propunere legislativă a PSD, adoptată tacit de Senatul României

Angajații din România sunt foarte aproape de a mai beneficia de încă două zile libere după ce Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă venită de la PSD.
07.12.2022 | 20:01
Vesti bune pentru angajati Inca doua zile libere date de stat O propunere legislativa a PSD adoptata tacit de Senatul Romaniei
Vești bune pentru angajați: încă două zile libere date de stat la o propunere legislativă a PSD, adoptată tacit de Senatul României. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anul acesta, angajații, toți cei de la stat și mai puțin cei din sectorul privat, au avut 15 zile libere oficiale, date de legiuitori. În 2023, aceștia ar putea hotărî să mai ofere încă două zile de odihnă, după un proiect de lege depus de PSD și adoptat tacit de Senatul României.

Încă două zile libere pentru angajaţii români. Ce prevede propunerea PSD

Senatul României a adoptat tacit o propunere legislativă, inițiată de Marcel Ciolacu și Alfred Simonis și semnată de mai mulți deputați PSD, care prevede ca zilele de 6 ianuarie, în care se sărbătorește Boboteaza și 7 ianuarie, când este cinstit Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile libere.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege va completa, în cazul aprobării de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, aliniatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii. Și, în acest caz foarte probabil, angajații din sectorul de stat din România vor beneficia automat, oficial, de 17 zile libere începând din 2023.

Datele respective sunt deja legiuite ca nelucrătoare în multe țări europene, ortodoxe sau catolice

Boboteaza, „Epifania” sau „Botezul Mântuitorului”, mare sărbătoare creștină ce „încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului, conform crestinortodox.ro, 6 ianuarie, este legalizată ca zi nelucrătoare în multe țări, și ortodoxe, și catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania, Suedia.

ADVERTISEMENT

Prăznuirea Naşterii Domnului, 7 ianuarie, ziua Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este cinstită de țări ca Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Cipru, Georgia, Belarus sau Rusia tot ca zi nelucrătoare. Așa cum argumentează propunerea legislative inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege adoptat tacit de Senat. Din care am spicuit pargrafele care urmează.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă”

ADVERTISEMENT

„Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”

„Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”

ADVERTISEMENT

PSD și PNL vor recuperarea zilelor libere legale care se nimeresc în weekend

Tot PSD, împreună cu PNL, au mai inițiat un proiect de lege, depus la Senat, prin care zilele de sărbătoare stabilite drept zile nelucrătoare care se nimeresc în week-end să fie recuperate în cel mai scurt timp. Și să nu mai fie „pierdute” de angajați, așa cum se întâmplă în prezent.

USR are și ea o inițiativă legislativă în aceeași „zonă” a zilelor libere. Conform căreia, orice angajat din România care merge să voteze, indiferent de felul scrutinului, să beneficieze o zi liberă. Atenție: pentru fiecare scrutin la care se prezintă! Adică, în 2024, anul mai multor alegeri, fiecare angajat care își exercită dreptul constituțional de vot, s-ar putea bucura de încă 4 zile nelucrătoare.

Zile libere în 2023

  1. 1 ianuarie – Anul Nou (duminică)
  2. 2 ianuarie – Anul Nou (luni)
  3. 6 ianuarie – Boboteaza (vineri)  – propusă de PSD
  4. 7 ianuarie – Sfântul Ion (sâmbătă) – propusă de PSD
  5. 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri)
  6. 14 aprilie – Vinerea Mare (vineri)
  7. 16 aprilie – Paştele (duminică)
  8. 17 aprilie – Paştele (luni)
  9. 1 mai – Ziua Muncii (luni)
  10. 1 iunie – Ziua Copilului (joi)
  11. 4 iunie – Rusalii (duminică)
  12. 5 iunie – Rusalii (luni)
  13. 15 august – Adormirea Maicii Domnului (marţi)
  14. 30 noiembrie – Sfântul Andrei (joi)
  15. 1 decembrie – Ziua Naţională a României (vineri)
  16. 25 decembrie – Crăciunul (luni)
  17. 26 decembrie – Crăciunul (marţi)
ADVERTISEMENT