News

Vești bune pentru angajați! O nouă categorie primește stimulent de risc de 2500 de lei

21.03.2021 | 13:33
Vesti bune pentru angajati O noua categorie primeste stimulent de risc de 2500 de lei
Mai mulți angajați vor beneficia de stimulent de risc. Sursa foto - DANI AMARIEI / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru angajați! O nouă ordonanță de urgență stipulează faptul că mai multe categorii vor încasa stimulentul de risc de 2.500 lei acordat până acum celor din sănătate. 

Vorbim despre personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, care profesează în baza altor contracte decât cele individuale de muncă și care s-au ocupat de bolnavii COVID-19, pe durata stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Mai exact, cei care îşi desfăşoară activitatea în altă formă legală de exercitare a profesiei decât în baza unui contract individual de muncă şi care au ajutat la evaluarea, transportul, diagnosticarea şi tratamentului pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19 sau care s-au infectat ca urmare a activităţii prestate, pe durata stării de urgenţă, vor primi stimulentul de risc.

Vești bune pentru angajați!

Vă readucem aminte că până acum doar cei care erau angajaţi pe baza unui contract de muncă puteau beneficia de acești bani.

ADVERTISEMENT

De remarcat că în această categorie intră și cei care lucrează în cabinetele medicilor de familie, în laboratoarele de analize sau de imagistică, din ambulatoriile de specialitate, farmacii comunitare sau din cabinetele stomatologice.

Acum, acest personal medical va lua maximum două stimulente de risc, pe perioada stării de urgenţă, unul pentru perioada 16 martie – 14 aprilie 2020, iar celălalt pentru perioada 15 aprilie – 14 mai 2020.

ADVERTISEMENT

Banii aceștia vin indiferent de numărul de zile lucrate în intervalele de timp menţionate. Trebuie specificat că dacă există oameni care au lucrat în mai multe cabinete medicale sau unităţi angajatoare, aceștia vor primi o singură sumă pentru fiecare lună, indiferent de locurile în care au profesat.

Interesant este că pentru a se putea face aceste plăți, Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să elaboreze în termen de 30 de zile normele metodologice pentru aplicarea OUG.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ordonanța aprobată clarifică noțiunea de “pacient suspect”, dar și activitățile desfășurate de personalul implicat în activitatea de asistenţă medicală comunitară, astfel încât să beneficieze de stimulentul de risc și personalul din asistența medicală comunitară implicat direct.

ADVERTISEMENT
Tags: