News

Veşti bune pentru bugetari! Creşte valoarea unor tichete acordate de stat

10.03.2021 | 11:02
Vesti bune pentru bugetari Creste valoarea unor tichete acordate de stat
Valoarea tichetelor de creșă crește cu 10 lei de la 1 aprilie. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform unui ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, valoarea unor tichete acordate salariaților din sectorul public va fi majorată cu 10 lei.

Mai concret, începând cu luna aprilie 2021, aceștia vor primi lunar, în conformitate cu art. 33 din Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, suma de 480 lei, sub forma unor tichete de creșă.

ADVERTISEMENT

În schimb, valoarea maximă a unui tichet de masă va fi înghețată la actualul cuantum de 20,01 lei, stabilit anul trecut, când suma a crescut de la 15,18 la 20 de lei.

Guvernul crește valoarea tichetelor de creșă, dar o îngheață pe cea a tichetelor de masă

Potrivit ordinului pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, în cazul tichetelor de creșă, valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului II al anului curent, respectiv august şi septembrie.

ADVERTISEMENT

Un alt ordin prevede menţinerea tichetelor de masă la nivelul stabilit anul trecut, când au fost majorate cu un ban. Prin urmare, valoarea unui tichet de masă va fi și de la 1 aprilie 2021 tot 20,01 lei.

Raluca Turcan limitează sporurile bugetarilor

În ceea ce privește sporurile bugetarilor, ministrul Muncii intenționează să modifice legea salarizării astfel încât acestea să nu depășească pragul de 20% din nivelul salariului de bază și să fie acordate doar celor care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de dificile.

ADVERTISEMENT

Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază.

Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstrușnice, ci mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare. Sunt unele categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare.

ADVERTISEMENT

Am primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului.

Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primărie, reședință de județ, uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc.

Intenționăm ca în aceste principii de bază să vină fiecare minister de linie și să ne spună cum trebuie făcută politica în domeniile pe care le coordonează. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot să intru în detaliu cu viziunea în politica salarială în Sănătate.

Nu am cum să știu cum trebuie gândită cel mai bine aceasta. Vom aștepta propuneri de la Educație, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare, cu solicitarea noastră să țină cont de aceste principii de bază.

După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanțe și vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta».

Cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază.

Sporurile să fie strict pe două dimensiuni. O categorie de muncă extremă, cum ar fi munca la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase și una care să fie de sporuri motivaționale. În felul acesta vom avea o lege a salarizării unitare”, a anunțat Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT