News

Vești bune pentru buncii care au grijă de nepoți. Ar putea primi bani de la stat

24.09.2019 | 16:59
Vesti bune pentru buncii care au grija de nepoti Ar putea primi bani de la stat

Bunicii care au grijă de nepoții lor ar putea primi o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora. Totul, ca urmare a unui proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat, care ar putea intra în vigoare începând cu anul viitor. Este nevoie, însă, de îndeplinirea unei condiții extrem de importante.

Bunicii primesc bani pentru îngrijirea nepoților, dacă părinții renunță la concediul de creștere

Mai concret, indemnizația în cauză ar urma să fie acordată numai în cazul în care  părinții decid să renunțe la concediul de creștere a copilului și să revină mai devreme la muncă. Actul normativ care prevede o astfel de măsură se află de scurt timp în atenția senatorilor și, pentru a putea produce efecte, are nevoie de aprobarea în Parlament, dar și de publicarea ulterioară în Monitorul Oficial.

Astfel, părinții aflați în concediu pentru creșterea copilului vor avea posibilitatea, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010, să solicite acordarea unui stimulent de inserție. Prin urmare, bunicii vor primi indemnizația în valoare de 650 de lei. Cu alte cuvinte, părinții vor primi stimulentul de inserție, în timp ce bunicii vor beneficia de indemnizația de creștere, dacă locuiesc pe teritoriul României, împreună cu nepoții pentru care cer acești bani.

Părinții își vor putea lăsa copiii în grija bunicilor. Sursa foto: dcnews.ro
Părinții își vor putea lăsa copiii în grija bunicilor. Sursa foto: dcnews.ro

Dreptul la această indemnizație încetează dacă beneficiarul ajunge la închisoare

Cererile pentru indemnizația destinată creșterii nepoților se vor putea depune la primăria din orașul de domiciliu și vor fi însoțite, pe lângă actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calității de bunic al copilului respectiv și de acordul scris al părinților.

Dreptul la indemnizația pentru creșterea nepoților încetează, însă, dacă beneficiarul este condamnat la închisoare, a decedat, nu mai îndeplinește condițiile inițiale, cum ar fi să locuiască în România, sau în cazul în care, timp de trei luni consecutive, nu ridică mandatele poștale.