Foarte mulți cetățeni din România au case construite înainte de 1990. Acum, legea se modifică și vine în ajutorul lor. Ei vor scăpa de o mare bătaie de cap existentă în ultimii ani.
În curând, cetățenii din țara noastră care doresc să își treacă în proprietate terenurile aferente casei de locuit și anexelor gospodărești construite anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum și curții și grădinii din jurul acestora, vor putea să facă acest lucru mai ușor.
Recent, o nouă propunere legislativă a fost înaintată de mai mulți senatori și deputați UDMR. Dacă ea va fi aprobată, Legea 18/1991 a fondului funciar se va modifica. Ulterior, procedura trecerii în proprietate a terenurilor aferente caselor de locuit construite înainte de 1990 va deveni mai facilă.
Dacă ne uităm la legea din prezent, ea permite deja solicitarea atribuirii în proprietate a acestor terenuri. Problema e că formularea actuală e incompletă și nu reflectă în mod adecvat procesul administrativ necesar, susțin inițiatorii noului proiect legislativ.
Inițiatorii proiectului propun ca în cazul terenurilor aferente casei de locuit și anexelor gospodărești edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum și curții și grădinii din jurul acestora, proprietarii caselor, inclusiv cei care au cumpărat imobilul sau cei care au dobândit aceste imobile prin acte translative de proprietate să poată solicita atribuirea în proprietate a terenurilor deținute la primăria localității sau la primăriile localităților în raza cărora se află situat terenul, notează Avocatnet.
Până să se modifice, legea în vigoare stipulează că solicitarea emiterii titlului de proprietate se adresează comisiei județene. Ulterior, condițiile ce trebuie îndeplinite în același timp pentru a putea face o astfel de solicitare sunt:
Inițiatorii proiectului spun că formularea actuală alegii este incompletă și nu reflectă în mod adecvat procesul administrativ necesar. Lipsa unei reglementări clare cu privire la modalitățile prin care cetățenii pot solicita atribuirea terenurilor, precum și autoritățile împuternicite să faciliteze acest proces, poate conduce la ambiguități și confuzii în rândul solicitanților. Aceasta poate afecta identificarea corectă a responsabilităților primăriilor și ale prefectului în gestionarea cererilor de restituire.
”În forma prevăzută în prezent, emiterea titlului de proprietate îngreunează foarte mult procedura de soluționare a acestor cereri, cele mai multe cereri depuse vizând terenuri curți-construcții aflate în intravilan, folosite în general de mai multe persoane, care fiecare au depus cereri la rândul lor, urmărind să dobândească o cotă-parte din respectivul teren în proprietate, deoarece procedura emiterii titlului de proprietate este aproape imposibilă, fiind necesar să se recurgă la artificii tehnice pentru a putea pune în aplicare dispozițiile legale”, subliniază inițiatorii propunerii.
Noua completare legislativă va duce la simplificarea procedurii atribuirii în proprietate a terenurilor. În prezent sunt depuse zeci de mii de cereri în acest sens.
În plus, noul proiect va contribui la prevenirea eventualelor litigii sau dispute rezultate din neclarități administrative, mai spun inițiatorii noului proiect legislativ.