News

Vești bune pentru cei care suferă de cancer colorectal. Un studiu clinic, rezultate promițătoare privind imunoterapia

Rezultatele unui studiu clinic de fază 1 indică faptul că imunoterapia ar putea aborda cea mai frecventă formă de tumoare intestinală.
15.06.2024 | 22:40
Vesti bune pentru cei care sufera de cancer colorectal Un studiu clinic rezultate promitatoare privind imunoterapia
Rezultate promițătoare în tratamentul cancerului colorectal. Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Rezultatele unui nou studiu indică faptul că imunoterapia ar putea fi utilizată cu succes pentru a trata cea mai frecventă formă de cancer colorectal.

Vești bune pentru cei care suferă de cancer colorectal

Rezultatele noului studiu clinic, un studiu de fază 1 care a implicat medicamentele de imunoterapie botensilimab și balstilimab, au fost publicate în revista Nature Medicine și este pentru prima dată când au fost raportate răspunsuri consistente și durabile la imunoterapie la pacienții greu de tratat.

ADVERTISEMENT

Profesorul Justin Stebbing de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), coautorul studiului, descrie rezultatele ca având “potențialul de a schimba jocul”. Studiul s-a concentrat pe cel mai comun tip de tumori colorectale, cunoscut sub numele de MSS mCRC, sau cancer colorectal metastatic cu stabilitate microsatelitară.

Noul studiu a implicat utilizarea medicamentului de imunoterapie botensilimab împreună cu balstilimab pe un grup de pacienți din Statele Unite. Aceste medicamente sunt amândouă anticorpi monoclonali, care acționează prin declanșarea sistemului imunitar al organismului pentru a ataca cancerul.

ADVERTISEMENT

Dintre pacienții participanți la studiul de fază 1, 101 au luat parte la o monitorizare de șase luni și la 61% dintre aceștia tumora s-a micșorat sau a rămas stabilă după ce au primit o combinație de botensilimab (BOT) și balstilimab (BAL). Cele mai frecvente efecte secundare, sau evenimente adverse legate de tratament, au fost diareea și oboseala.

„Aceste rezultate sunt incredibil de interesante. Cancerul colorectal este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel mondial și aceasta este prima dată când există dovezi convingătoare că imunoterapia poate funcționa în toate formele de tumori colorectale, astfel încât acest lucru are potențialul să schimbe jocul.

ADVERTISEMENT

Acest tratament avansează acum în faza ulterioară a studiilor clinice și sperăm ca FDA din Statele Unite să aprobe utilizarea sa foarte curând.

Și pentru că acesta este un domeniu atât de important, care afectează atât de mulți oameni, sperăm că și autoritățile din Marea Britanie vor putea acționa rapid”, a declarat Justin Stebbing, profesor de științe biomedicale la Universitatea Anglia Ruskin (ARU).

ADVERTISEMENT
Tags: