News

Veşti bune pentru Codruţa Kovesi! Şansele de a deveni procuror-şef european au crescut

08.06.2019 | 18:50
Vesti bune pentru Codruta Kovesi Sansele de a deveni procurorsef european au crescut

Vești bune pentru Laura Codruța Kovesi, odată cu constituirea noului Parlament European după alegerile din 26 mai. Aflată în cursa pentru preluarea conducerii Parchetului European, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție pleacă din postura de favorită, înaintea negocierilor ce vor lua startul zilele următoare. Practic, procedura nu va fi reluată de la zero, ci va continua de unde a fost suspendată.

Ce spune Siegfried Mureșan despre șansele Laurei Codruța Kovesi

Cel puțin așa susține Siegfried Mureșan, europarlamentar al Partidului Național Liberal, și vicepreședinte al grupului parlamentar al PPE (Partidul Popular European), care anunță că tot acest context îi poate fi favorabil Laurei Codruța Kovesi. Astfel, românca ar avea șanse sporite pentru ocuparea postului de procuror șef al Parchetului European, în fața contracandidatului său francez.

Singurul atu al candidatului francez a fost susţinerea politică din partea guvernului francez. Guvernul Franţei în această perioadă în care se negociază cele mai importante poziţii la nivelul instituţiilor UE, adică preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Consiliului European, preşedintele Băncii Centrale Europene, preşedintele Parlamentului European, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă, în această perioadă guvernul Franţei are alte priorităţi şi, de aceea, eu am spus înainte de alegeri şi îmi menţin această declaraţie, că susţinerea politică pe care candidatul Franţei o are va fi diferită acum după alegerile europarlamentare de ce a fost înainte de alegeri” , a declarat Siegfired Mureșan pentru Digi 24.

Laura Codruța Kovesi continuă cursa pentru Parchetul European. Sursa foto:digi24
Laura Codruța Kovesi continuă cursa pentru Parchetul European. Sursa foto:digi24

Francois Bohnert ar putea avea parte de o susținere politică redusă din partea Franței

Totodată, europarlamentarul român susține că șefia Parchetului European nu ar reprezenta o prioritate pentru statul francez, acesta fiind preocupat de obținerea unor alte posturi-cheie în structura Parlamentului European de la Bruxelles. De aceea, susținerea politică pentru Francois Bonher, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi, se anunță extrem de redusă.

Franţa este evident că ţinteşte una dintre principalele poziţii la nivel european, pentru unele are şanse mai mari, pentru altele are şanse mai mici şi de aceea, e foarte clar că susţinerea politică pentru funcţia de procuror-şef european pentru candidatul francez va fi mai mică după alegeri”, a mai spus Siegfried Mureşan.