Alegeri 2024

Vești bune pentru crescătorii de animale. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul

Vești bune pentru crescătorii de animale din România. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul mult așteptat de toți cei care activează în sectorul zootehnic.
24.06.2024 | 15:53
Vesti bune pentru crescatorii de animale Ministrul Agriculturii a facut anuntul
Vești bune pentru crescătorii de animale. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat, luni, că România va solicita din nou Comisiei Europene, modificarea regulamentului pentru a permite achiziţia de animale de reproducţie prin Planul Strategic (PS) 2023-2027.

Vești bune pentru crescătorii de animale

Potrivit ministrului, această solicitare va fi făcută de țara noastră după revizuirea standardelor de mediu care îi îngrădeau foarte mult fermierii.

ADVERTISEMENT

Prezent la Luxemburg pentru a participa la Consiliul AgriFish, oficialul a subliniat că războiul din Ucraina şi instabilitatea generală din regiune ”au produs o serie de efecte care au influenţat negativ sectorul agroalimentar din UE”.

Florin Barbu este de părere că ” dezvoltarea sectorului zootehnic este esenţială pentru valorificarea cerealelor obţinute pe plan local şi pentru a spori autosuficienţa în producţia de carne, lapte şi alte produse de origine animală”.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii a invocat mai multe date Eurostat portrivit cărora,”ne confruntăm cu un trend descendent al efectivelor de animale, iar raportat la ultimul deceniu, efectivele tuturor speciilor de animale s-au diminuat, astfel că bovinele au scăzut cu un procent de 5% faţă de 2013, populaţia de porcine cu 6% ovinele cu 9% iar efectivele de caprine cu 15%.

În ceea ce priveşte situaţia din România, conform statisticilor publicate de Eurostat, în 2023 erau înregistrate un număr de 3,2 milioane de suine, cu 128.000 capete mai puţin decât în 2022. De asemenea, efectivul de bovine în anul 2023 a scăzut cu 17.000 faţă de anul precedent”

ADVERTISEMENT

Piaţa pentru reproducătorii cu genetică valoroasă se va extinde

Astfel, pentru a stopa acest fenomen, ministrul Florin Barbu a transmis că propunerea României la Consiliul AgriFish de la Luxemburg este de a permite achiziţia de animale de reproducţie.

“Animalele de reproducţie reprezintă mijloace fixe, conform regulamentelor UE, care sunt bine definite, clasificate, cu obligativitatea menţinerii acestora în evidenţele contabile pentru o perioada minimă cuprinsă între 5-7 ani.

ADVERTISEMENT

Scopul fundamental este utilizarea în mai multe cicluri de producţie, putând fi asimilate investiţiilor, aşa cum este cazul materialului săditor în pomicultură”, a declarat ministrul Agriculturii.

Șeful de la Agricultură a ținut să precizeze faptul că dacă CE va permite moficarea regulamentului piaţa pentru reproducătorii cu genetică valoroasă din state membre cu tradiţie precum Olanda, Franţa, Germania şi Danemarca ”se va extinde”.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene, art. 73 al Regulamentului 2115/ 2023 nu permite achiziţia de animale de reproducție decât în situaţii excepţionale, limitative.

ADVERTISEMENT
Tags: